2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Szigorodó hitelek

Gyökeresen megváltozott a lakáshitelezés a nyári időszakhoz képest - derült ki a pénzcentrum.hu körképéből. A bankok hitelnyújtási feltételei szigorodtak, és már a kondíciókban is egyértelmű jelei vannak annak, hogy inkább az euró és a forint alapú hitele
2008. november 23. vasárnap 17:55 - Hírextra
Magyarországon is érezteti hatását a nemzetközi pénzpiaci válság, a következmények már szinte mindenkit érintenek. Az általános konklúzió: beszűkültek és megdrágultak a hitellehetőségek - mondta az InfoRádióban Bajusz Péter, a pénzcentrum.hu munkatársa.

Három hónappal ezelőtt még a svájci frank- vagy a japán jenalapú hitelek voltak a legkedvezőbbek, augusztustól azonban a forint árfolyama a jennel szemben 50 százalékkal, a frankkal szemben pedig 20 százalékkal gyengült, ez pedig jelentősen megdrágította a hiteleket. A dráguláson az sem változtat, hogy a svájci központi bank 1 százalékkal csökkentette az irányadó kamatot. A legnagyobb gond az, hogy a kereskedelmi bankok szinte egyáltalán nem jutnak svájci frankhoz, így azok kondíciója mára rosszabb, mint az euróalapú hiteleké - közölte Bajusz Péter.

A jenalapú hitelek ugyan még elérhetőek, de ezeket olyan szigorú feltételekkel adják a bankok, amelyeknek csak kevesen felelnek meg.

A pénzcentrum.hu a 10 legnagyobb hazai pénzintézetben érdeklődött az egyes hitellehetőségek iránt. Kiderült, hogy svájci frank alapú hitelt már igen sok helyen nem adnak, ahol még van, ott is általában 10 százalék feletti teljes hiteldíj mutató (THM) mellett, azaz rosszabb feltételekkel, mint az euróalapú hiteleket.

Az euró- és a forintalapú hiteleket jellemzően nem árazták át a bankok, illetve az euróalapúakat legfeljebb úgy, hogy még mindig 10 százalék alatt maradjon a THM, így ez utóbbi mindenhol olcsóbb, mint a svájci frankalapúak.

Ugyanakkor versenyképessé váltak az új lakásokra felvehető, támogatott forintalapú hitelek.

A 10 millió forintos frankhitelajánlatok között 20 éves futamidő esetén közel 50 ezer forintos havi eltérés is mutatkozik - olvasható a pénzcentrum.hu oldalán. Az érintett hitelpiaci szereplők kommunikációjából azt lehetett leszűrni, hogy a frankhitelek drágításával - egyes esetekben felfüggesztésével - az euró és a forinthitelek felé kívánják terelni az ügyfeleket.

Euró alapon 8,19-13,13 százalék közötti THM mellett kaphatunk ajánlatokat, mind az Erste, mind az OTP alacsonyabb törlesztőrészletet számít fel, mint a frankhitelek esetében. A legkedvezőbb feltételek mellett a K&H Bank tett ajánlatot, mellettük az UniCreditnek, az AXA-nak és az Erste Banknak sikerült még tíz százalék alatt tartani a THM-et.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását