2024. április 19. - Emma

Egyre több nő a kés alatt

A szebbé válás érdekében egyre több nő fekszik kés alá, aminek persze a plasztikai sebészek örülnek a legjobban: egy most készült felmérés szerint a 14 éven felüli osztrák nők nyolc százaléka vetette már alá magát különféle "kozmetikai-gyógyászati" beavat
2008. november 22. szombat 09:30 - Hírextra
A Gallup-kutatás alapján a megkérdezettek egynegyede egyáltalán nem tartja kizártnak - mi több, komolyan fontolgatja -, hogy a szépség érdekében plasztikai műtéthez folyamodik. Kétharmaduk mindazonáltal nem tudja elképzelni, hogy testét mesterségesen formálják gyönyörűvé.

A legtöbben eddig ráncaikat kívánták eltüntetni (28 százalék), utánuk azok következnek, akik az arcukat varratták fel (26). Orrát a beavatkozáson átesettek 18 százaléka szabatta át, 16 százalékuk zsírleszívás céljából kereste fel a plasztikai sebészetet. Mellnagyobbítást, illetve -kisebbítést 15 százalékuk kért, mellfelvarrást egynyolcaduk. Minden tizedik nő azért feküdt kés alá, hogy laposabb és feszesebb legyen a hasa, az ajkukat egy százalékuk vastagította meg, és ugyanennyi azok aránya, akik a fülükben találtak kivetnivalót. Különösen az utóbbi időkben megszaporodtak - a szakemberek szerint főleg a pornó hatására - a vaginaátalakítások is.

A felmérés kiterjedt arra is, vajon a testi korrekciók a kellő eredménnyel jártak-e, meghozták-e a remélt sikert és boldogságot. Nos, csak részben. Az operációt igénybe vevőknek csupán 9 százaléka mondta magát nagyon elégedettnek. Egyötödük elégedett volt az eredménnyel, 14 százalékuk azonban már kevésbé. Több mint egytizedük viszont kifejezetten elégedetlennek nevezte magát, 46 százalékuk pedig nem kívánt véleményt nyilvánítani.

A kutatást végzők szerint az adatokból kirajzolódik az irányzat, miszerint az osztrák nők közül egyre többen, egyre gyakrabban és egyre fiatalabban fordulnak plasztikai sebészhez. A nemzetközi felmérések még hajmeresztőbbek: a 9 és 14 éves lányok egyötöde azt szeretné, ha szebbé varázsolnák a testét, akár orvosi-kozmetikai eszközökkel.

A megkérdezett nőknek csaknem a fele bevallotta, hogy a média hatására döntött a műtét mellett, 28 százalékukat a partnere, illetve barátnője befolyásolta, 11 százalékukat az anyja, 8 százalékukat pedig az apja beszélte rá a beavatkozásra.

Természetesen a szépségipar nem csupán a nőket csábítja minél merészebb-látványosabb kiigazításokra, hanem a férfiakat is. Az ausztriai plasztikai sebészetek klienseinek 15 százalék ma már férfiak közül kerül ki.

Mindeközben a médiában közvetített "mintaképek" egyre távolibbnak és elérhetetlenebbnek tűnnek. Kiszámolták, hogy 25 évvel ezelőtt a lakosság mintegy 8 százaléka számára voltak megszerezhetetlenek a hollywoodi bálványokra jellemző méretek, ma már az emberek 30-40 százalékára mondható ez el: ők csak álmodozhatnak a "testi szépségről".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását