2024. április 24. - György

Nem javult az életminőség

Nem volt hatása az első nemzeti fejlesztési tervnek, nem javult az életminőség, illetve nem csökkentek a regionális különbségek, és a 2007-2013 közötti második nemzeti fejlesztési terv örökölte az első hibáit - mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnök
2008. november 21. péntek 17:03 - Hírextra
Az Új Magyarország fejlesztési terv szabályozásának nincs meg a törvényi háttere, nem csökkent a centralizáció mértéke, és a regionalizmussal is gondok vannak - közölte a politikus a Strukturális és Kohéziós Alapok igazgatása Magyarországon című tanácskozáson, amely a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői részvételével szervezett Szabad Európa vitanapok konferenciasorozat része.

A fideszes politikus úgy fogalmazott: "érdekes követő rendszer működik Magyarországon a fejlesztési források körül. Bajnai Gordon személye körül összpontosulnak a fejlesztési források, bármilyen pozícióban van a kormányban, a fejlesztési források őt követik".

Pelczné Gáll Ildikó szerint még nem késő az előző évek hibáit kijavítani, csökkenteni a bürokráciát, és megszüntetni a korrupció lehetőségét.

Az Országgyűlés Új Magyarország fejlesztési tervet felügyelő eseti bizottságának elnöke szerint a gazdaságfejlesztésére szánt források csekélyek, hasonlóan a mikro-, a kis- és a közepes vállalkozások közvetlen támogatására szánt pénzekhez, amelyeket bővíteni kell.

Pelczné Gáll Ildikó azt mondta, meg kell szüntetni a rossz infrastruktúrát, azaz a párhuzamosan működő hálózatokat, és szükség lenne egyfajta előlegfinanszírozásra is. Vannak olyan források, amelyeket gyorsított eljárásban is oda lehet ítélni - jegyezte meg.

Elmondta, hogy a 2004-ben kialakított rendszer alkalmatlan volt az uniós források hatékony és időben történő lehívására. A gondok között említette, hogy túl sok pályázat érkezett be, és bonyolultsága miatt a rendszer alkalmatlan volt a kifizetések megfelelő ütemű lebonyolítására. Hozzátette: a politikai befolyás is tetten érhető volt, a források 77 százaléka "a kormányzati térfélen landolt".

A Fidesz alelnöke szerint az első nemzeti fejlesztési terv nem volt hatékony az egészségi állapot javítása, a szegénység megakadályozása, a jövedelmi különbségek alakulása, illetve a regionális eltérések csökkentése szempontjából.

Pelczné Gáll Ildikó szerint a terv vesztesei voltak a kis önkormányzatok, a mikro-, a kis- és közepes vállalkozások, a gazdák, illetve a civil szervezetek.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján olyan iskolafejlesztési pályázattal kapcsolatos prospektus jelent meg, amelyen az MSZP szimbóluma, a vörös szegfű több helyen is látható. Az MSZP még Magyarországon mindig nem tanulta meg, hogy a közpénz nem egyenlő az MSZP pénzével - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban De Blasio Antonio néppárti európai parlamenti képviselő azt mondta, kezdeményezni fogja a vonatkozó rendelet felülvizsgálatát.

Ovidiu Ispir számvevőszéki bíró ismertetése szerint az Európai Unió regionális és strukturális politikája a szegényebb régiók felzárkóztatására, az infrastruktúra fejlesztésére irányul. Hozzátette: ezek az alapok alapvető részét képezik az EU 2007 és 2013 közötti költségvetésének, mintegy 347 milliárd eurót tesznek ki.

Lena Andersson Pench, a Regionális Politikai Főigazgatóság Audit Igazgatóságának osztályvezetője arról számolt be, hogy még az első kifizetés előtt ellenőrzik, hogyan alakították ki a tagállamok a rendszereiket. Ez korábban nem így működött - mondta.

A tervek szerint a konferenciát Martonyi János volt külügyminiszter, a Szabad Európa Központ elnöke nyitotta volna meg, de a politikus csak később csatlakozik a tanácskozás résztvevőihez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását