2024. május 3. - Tímea, Irma

Feltalálták az elektronikus pirulát

Negyven éve álmodnak a gyógyszerészek egy olyan tablettáról, amely hatóanyagai irányítottan érnek célba a szervezetben. Az ötlet a hatvanas években született, a technológia azonban eddig nem érett meg hozzá. A németországi offenburgi főiskola kutatói most
2008. november 19. szerda 14:20 - Hírextra
"Az útnak csak a harmadánál járunk, így még messze járunk a tömegtermeléstől" - mondta Dirk Jansen, az offenburgi főiskola Alkalmazott Kutatási Intézetének vezetője. A kutatók azonban már a lehetséges gyártókkal tárgyalnak. Jansen becslése szerint két-három év múlva piacra kerülhet a rendszer - olvasható a Die Welt című német napilap online kiadásában.

A hagyományos kapszulákat lenyelve annak burka feloldódik a szervezetben, a hatóanyag pedig "kiömlik" anélkül, hogy felvételét ellenőrizni lehetne. Egyes - például fehérjetartalmú - gyógyszereket nem is lehet szájon át alkalmazni, mert a gyomorsav tönkreteszi őket.

Az offenburgi főiskolán kifejlesztett tabletta az úgynevezett telemetria működési elvén alapszik, tehát a mérési adatok távközlésén. A tabletta valójában egy gyógyszereket tartalmazó elektronikus képlet, adóval és vevővel rendelkezik. Egy külső állomás "mondja meg", hogy mikor mennyi hatóanyagot juttasson a szervezetbe. A hagyományos tablettával ellentétben a hatóanyagot többször is ki lehet juttatni, nem kell minden egyes alkalommal új tablettát bevenni.

A mintegy 25 milliméter hosszú és hét milliméter széles tabletta átlagosan két-három nap alatt halad át a szervezeten. Az idő legnagyobb részét a vastagbél felső szakaszában tölti, ott fogadja az utasításokat és egyben információkat is küld a bázisállomásra. Beépített hőmérője segítségével könnyen észleli a melegebb gyulladási gócokat, és segít a kezelésükben.

"A lehetőségek sokrétűek. Elképzelhetőnek tartom, hogy akár kontrasztanyagokat is szállíttatni lehessen az elektronikus tablettával" - mondta Jansen. Ezen kívül új esélyt kapnak azok a gyógyszerek, amelyeket eddig nem lehetett szájon át alkalmazni. Például a jövőben egyszerűen le lehet majd nyelni az inzulint.

Az elektronikus tablettának nem az a célja, hogy egyszerű fájdalomcsillapítókat helyettesítsen. Olyan drága gyógyszerekről van leginkább szó, amelyeket elsősorban az onkológia alkalmaz rosszindulatú, súlyos betegségek kezelésére. Szükség lesz rá továbbá az összes olyan esetben, ahol peptideket és hormonokat kell a szervezetbe juttatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását