2024. március 29. - Auguszta

Ecsettel a táj

Mednyánszky Lászlónak (1852-1919) a nagyközönség számára eddig ismeretlen, Őszi táj (Őszi világ) című festménye is látható lesz a Tájreneszánsz, száz év klasszikus és kortárs tájértelmezése című kiállításon, amely kedden nyílik a Magyarországi Volksbank Z
2008. november 15. szombat 07:00 - Hírextra
A tájértelmező kiállítás nyitóképe Mednyánszky László 1905 körül készített, 141-szer 211 cm méretű olajfestménye, amely a Fejér Megyei Önkormányzat tulajdona, és most kerül először közönség elé, mert korábban az önkormányzat épületében, majd restaurátorok keze alatt volt - mondta el az MTI-nek Bretus Imre, a bank képzőművészetet támogató programjának művészeti kurátora.

A galéria 17 kortárs művészt kért föl, köztük Bukta Imrét, Gyémánt Lászlót, Kicsiny Balázst és Szűcs Miklóst, hogy képével reagáljon tíz klasszikus mester, mint például Mednyánszky László, Czigány Dezső, Koszta József, Rudnay Gyula és Telepy Károly egy-egy tájképére.

Ez a tárlat egy sorozat második része. Tavaly a fény állt a középpontban és Egry József (1883-1951) munkássága. 19 kortárs művész képe és Egry József 24 festménye volt látható a bank galériájában, s óriási sikert aratott. Ezért határozták el a folytatást, idén a tájkép áll a középpontban, jövőre pedig az emberi figura - tette hozzá a kurátor.

Tavaly a klasszikus mester munkáit a Veszprém Megyei Múzeum adta kölcsön, idén köz- és magángyűjteményekből állították össze a tárlatot.

A Volksbank öt éve a képzőművészeti kiállítások mecénása. A kiállítási költségeket a bank állja, a művészeknek nem kell semmit fizetniük, sem műveket ajándékozniuk a banknak.

2003 óta a bankhálózaton keresztül 200 kiállítást rendeztek és ezeken 500 kortárs művész mutatkozott be - jegyezte meg Bretus Imre. A tárlat 2009. február 20-ig tart nyitva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását