2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Filmjeink a nagyvilágban

Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmje indul a pénteken kezdődő thesszaloniki fesztivál Arany Alexander-díjáért, a görög seregszemle kísérleti filmeknek szentelt új programját pedig a Balázs Béla Stúdióban készült alkotások vezetik be. Olaszországban a Sat
2008. november 13. csütörtök 15:12 - Hírextra
Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 49. alkalommal megrendezendő thesszaloniki nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában a magyar-szerb koprodukcióban készült Fövenyóra 15 alkotással együtt kel versenyre a fődíjért, az Arany Alexanderért.

Tolnai Szabolcs játékfilmje, amelyet csütörtöktől vetítenek a magyar mozik, Danilo Kis Korai bánat; a Kert, hamu és a Fövenyóra családi trilógiája alapján készült. "A vizuális eszközökkel újrafogalmazott Kis-mű az újraéledő nacionalizmusok paranoiájával és az ideológiai elvakultság következményeivel szembesíti a nézőt" - olvasható az összegzésben.

A Fövenyóra a szerbiai nemzeti filmfesztiválon a legjobb rendezésért járó trófeát érdemelte ki, és a 39. Magyar Filmszemlén Pohárnok Gergely a legjobb operatőr díját is elnyerte a film fényképezéséért. A thesszaloniki bemutató díszvendége lesz Tolnai Szabolcs.

A görög kikötővárosban pénteken kezdődő filmfesztivál programját idén egy új, a kortárs kísérleti filmnek szentelt válogatás gazdagítja. Az új szekció bevezetéseként a legendás Balázs Béla Stúdióban (BBS) készült experimentális filmek lesznek láthatóak. A BBS és a nemzeti filmarchívum gyűjteményéből összeállított válogatás, összesen 20 mozgókép három évtized filmterméséből ad ízelítőt. Többek között Moholy-Nagy László, Bódy Gábor, Sára Sándor, Mauer Dóra, Wahorn András, Tímár Péter és a legfiatalabbakat képviselő Buharov-fivérek munkáit tűzik műsorra Thesszalonikiben - közölte Papp Csaba Zoltán.

A Magyar Filmunió munkatársa arról is beszámolt, hogy a napokban véget ért olaszországi Saturno filmfesztiválon a legjobb férfi alakítás díját nyerte el Gábor Lajos, aki Lakatos Róbert Bahrtalo! című mozgóképének egyik főszereplője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását