2024. május 25. - Orbán

Gyűjtés romáknak

Szent Márton legendájának szellemében, ám mának szóló megoldással, bolhapiaci árveréssel gyűjtöttek két roma alapítvány megsegítésére a Pannohalmi Bencés Gimnázium diákjai Márton nap tájékán. A diákok zsebpénzéből összegyűlt több mint egymillió forinttal
2008. november 12. szerda 17:16 - Hírextra
A jótékonysági gyűjtést a Főapátság védőszentjének legendája motiválta. A legenda szerint Márton római katonatiszt volt, amikor az alamizsnát kérő koldusnak odaadta kettéhasított köpenye felét - mondta Barcza István igazgatóhelyettes az MTI-nek szerdán.

A diákok megannyi különlegességet, ötletes portékát szedtek össze, s tettek ki az átmeneti időre piaccá alakult tornaterem standjaira. Régi játékok, könyvek, kerámia állatfigurák, retro tárgyak kellették magukat és el is keltek. Amitől az egyik diák megvált, a másik fontosnak tartotta megszerezni, s fizetett is érte. De nem az "eladónak". A megvásárolt holmik ára a közös kalapba került az alapítványok számára.

A legdrágább szerzemény igazi retro tárgy volt: egy 1972-ből való arcképes BKV bérlet. Annak idején az egyik bencés atya használta. Új gazdája 5000 forintot adott érte. Volt keletje a tanárok portréival díszített pólóknak is. A könyvek, csecse-becsék, régi játékok ugyancsak gazdára találtak.

A karitatív tevékenységbe még japán látogatókat is bevontak. Az érettségi előtt állók közül többen vállalnak idegenvezetést a Főapátságban. A fiúk ismertették gyűjtéssel kapcsolatos tervüket, a hazai és a külföldi látogatók pedig szívesen hozzájárultak az akció sikeréhez - magyarázta Barcza István.

A támogatásra szoruló alapítványok tanodát működtetnek, ebédet és ruhát osztanak a rászoruló roma családok számára.

Az idei programmal - amelynek kiemelt eleme volt az árverés - az volt a szervezők célja, hogy közelebb hozzák a diákokat a roma kultúrához, a romák mindennapi gondjaihoz. Az esélyegyenlőségi szakállamtitkár a hazai cigánypolitikáról tartott előadást, két végzős bencés diák pedig a cigány kultúrából adott ízelítőt. Tíz pályamű érkezett be arra a pályázatra, amelyet azért hirdetett meg az intézmény, hogy a szellemi kalandra vállalkozó diákok induljanak el egy másik világ, egy másik kultúra, végső soron egy másik ember megismerése, elfogadása felé. Olyan színvonalas munkák születtek, hogy az első díjakat meg kellett osztani. S ami az elfogadást illeti: volt, aki ezt természetesnek tartotta, s volt, aki nehezebben vette - számolt be a tapasztalatokról az igazgatóhelyettes.

A többnapos programot a Szilvási Folk Gipsy Band parádés koncertje zárta. A fergeteges zenét az egész diákság egyöntetűen élvezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását