2024. május 2. - Zsigmond

Élénk vita az oktatással kapcsolatban

Élénk vita bontakozott ki az Országgyűlés oktatási bizottságának szerdai ülésén a kormánypárti és a fideszes, illetve kereszténydemokrata képviselők között a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekről, amellyel a közoktatási törvény is módosulna.
2008. november 12. szerda 15:40 - Hírextra
A képviselők ügyrendi kérdésekben is vitát folytattak, fideszes képviselők ugyanis azt mondták, hogy ezekről a változtatásokról még nem is lehetne szavazni.

A módosítás a többi között azt tartalmazza, hogy az oktatásért felelős miniszter felhatalmazást kap arra: rendeletben szabályozza a pedagógiai szakszolgálatok megszervezését, az iskolai felvételi eljárás rendjét, az iskolai vizsgáztatással, akkreditációs eljárással kapcsolatos kérdéseket.
Az ellenzéki képviselők bírálták a javaslat tartalmi elemeit is. Pánczél Károly (Fidesz) szerint lényeges változásokat jelentene a közoktatási törvényben a javaslat, amely - mint mondta - meglepetésszerűen került eléjük.

Pósán László (Fidesz) úgy vélte: aggályos, hogy a javaslat széleskörű rendeletalkotásra ad lehetőséget a miniszternek, holott a kérdések közül jó néhány törvényi szabályozást igényelne. Úgy fogalmazott, hogy a javaslat sok sebből vérzik, s ők nem kívánnak "biankó-felhatalmazást" adni.
Tatai-Tóth András (MSZP) közlése szerint a pedagógiai szakszolgálatok, érettségi vizsgák területén, illetve adminisztrációs feladatok esetében pontosít a jogszabály, új feladatot nem ad a miniszternek.

A módosítást végül a kormánypárti képviselők jóváhagyták.
A bizottság egyhangúlag döntött arról, hogy a házelnökhöz fordulnak, kezdeményezve: Szili Katalin kérje az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását arról, hogy a 13. havi illetmények megvonását a büdzsét megalapozó törvényekben nem vezették át.

A grémium a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványok között egyhangúlag jóváhagyta azt a szocialista javaslatot, amely szerint plusz ötvenmillió forinttal támogatnák az iskolai gyakorlati oktatást a szakközépiskolák 11. és 12. évfolyamán.

Nem kaptak többséget ugyanakkor a közoktatási hozzájárulások növelését és a Roma Integráció Évtizede programot támogató ellenzéki javaslatok, s élénk vita után elvetették a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) könyvtárának javasolt plusz negyvenmillió forintos támogatást is. Nem kapott zöld utat az a fideszes javaslat sem, hogy tekintsenek el az egyetemek tervezett saját bevételi tételétől, és azt máshonnan pótolják.

Pósán László közölte: a tárcánál az a gyakorlat, hogy irreális bevételeket terveznek, amelyek aztán nem realizálódnak; ez az összeg hiányozni fog az intézményeknek. Pokorni Zoltán (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet: most először fordul elő, hogy az egyetemek állami támogatását meghaladó bevételt irányoznának elő.

Koleszár Katalin, a pénzügyi tárca illetékese szerint az intézmények többsége hozza a tervezett bevételeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását