2024. május 3. - Tímea, Irma

Hétpontos javaslatcsomag a Fidesztől

Három feladat elvégzésére és egy hétpontos csomag megvalósítására tesz javaslatot a Fidesz a miniszterelnök által összehívott gazdasági csúcson csütörtökön.
2008. november 11. kedd 15:03 - Hírextra
Matolcsy György a Fidesz nevében három feladat elvégzését javasolja a gazdasági csúcs résztvevőinek. Az ellenzéki politikus szerint elsőként szembe kell nézni a gazdaság valós helyzetével, és meg kell állapítani, hogy már harmadik éve gazdasági válság van Magyarországon, a válság a gazdaságról terjedt át a pénzügyekre, nem fordítva, ahogy a globális pénzügyi válság esetében történt.

A második feladat a Fidesz szerint az, hogy meg kell keresni a gazdasági válság okát. Matolcsy György erről azt mondta: 2001-2002-ben Amerikában és Európában recesszió volt, erre az Orbán-kormány, helyesen, egy anticiklikus gazdaságpolitikával válaszolt. Az új kormány hibája az volt, hogy amikor 2003 második felében a világban elindult a konjunktúra, nem hagyott fel az anticiklikus eszközökkel, hanem továbbra is államháztartási deficitet növelt - szögezte le az ellenzéki politikus.

A harmadik feladat a kivezető út felvázolása - mondta Matolcsy György. Szerinte keresletszűkítő, megszorító politikával gazdasági válságból nem lehet "kijönni", azt pénzügyi eszközökkel nem lehet megoldani. E helyett növekedéserősítő, foglalkoztatást bővítő programra lenne szükség.
A növekedési politika kivitelezésére hétpontos csomagot ajánl a Fidesz a kormánynak. Matolcsy György szerint először a program karakterét kell meghatározni, ez pedig piac-, jövedelem- , beruházásbővítés, bizonyos vállalati szektorok feltőkésítése.

A gazdaságélénkítő program második elemeként a Fidesz azt javasolja, hogy minden, nem lekötött, halasztható uniós forrást csoportosítsanak át közvetlen gazdaságfejlesztésre, ezen belül közvetlenül a mikro kis-és középvállalkozások számára javuló feltételek mellett.

A csomag harmadik eleme egy célzott adó- és járulékcsökkentési program lenne - mondta az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere. Szerinte ez a program, a "jelenlegi helyzet ismeretében", a munkaadói járulék csökkentésével kezdődhetne. E szerint január 1-től be kellene vezetni a nulla százalékos kulcsot a 24 év alatti, az 55 év feletti és a részmunkaidős női foglalkoztatásra. Ez Matolcsy György szerint minimális költségvetési bevételcsökkentést jelent "papíron", de valójában költségvetési bevételnövelést jelent, mert e csoportokban növeli a foglalkoztatást.

Egy energiatakarékossági és megújulóenergia-program lenne a csomag negyedik eleme; a Fidesz azt szorgalmazza, hogy az uniós forrásokból 500 milliárd forintot csoportosítanak át e célra.
Ötödik elemként Matolcsy György a gazdasági csúcson azt javasolja majd, hogy készítsenek egy mezőgazdasági és élelmiszerprogramot. Ennek keretében át kellene tekinteni az uniós forrásokat és a hazai élelmiszerlánc-vertikumot azzal, hogy miként lehetne a globális élelmiszerár-robbanást kiaknázni, hogyan lehet rövid időn belül megtöbbszörözni Magyarországon például a kertészeti termékek előállítását.

A Fidesz-csomag hatodik elme egy építőipari program, amely az önkormányzati beruházások gyorsítását írná elő, és tartalmazna egy új lakásprogramot is.

Egy bürokráciacsökkentő-program lenne a gazdaságfejlesztési program hetedik fejezete, amely a "pénzforgási sebesség növelését" célozza meg - mondta Matolcsy György. Hozzátette: a magyar gazdasági válság egyik legfontosabb oka, hogy a gazdasági szereplők közül mindegyik, de elsősorban az állam mesterségesen, több eszközzel fékezi a pénzforgási sebességet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gombi48
2008. november 11. 18:22
Megvalósíthatok bármilyen modern technikát a termelésben, a legnagyobb adókedvezménnyel is,ha nincs fizetőképes kereslet külföldön"export" az egész nem ér semmit! Abból élünk, amit el tudunk adni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását