2024. május 3. - Tímea, Irma

Tízszer keményebb a gyémántnál

Amerikai és német tudósok olyan új kompozit anyagot állítottak elő, amely a minden eddigi anyagnál keményebb. Egyes tesztekben az új anyag akár tízszer is ellenállóbbnak bizonyult a hajlító erőkkel szemben, mint az eddigi csúcstartó, a gyémánt.
2007. február 5. hétfő 12:54 - Hírextra
A kutatók bárium-titanát kerámiát kevertek fehéren izzó olvadt ónhoz, írja az 123.hu. Egyes tesztekben az új anyag akár tízszer is ellenállóbbnak bizonyult a hajlító erőkkel szemben, mint az eddigi csúcstartó, a gyémánt.

Az új kompozit a bárium-titanátnak köszönheti keménységét. Ahogy a kompozit kihűl, a bárium-titanát kristályok szerkezete átalakul, a kerámia darabok térfogata megnő. Ezek a kerámia darabkák (a képen a fekete foltok) az ón mátrixába vannak bezárva, ezért feszültség keletkezik a bárium-titanátban. Ez a felhalmozódó energia a hajlításkor felszabadul és ellenszegül a hajlító erőnek.

Az új anyag keménysége azonban nem állandó, csak bizonyos körülmények között szuperkemény: akkor, ha elegendő energia van benne elraktározva. Ez a változó keménység is új alkalmazási lehetőségekkel kecsegtet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását