2024. május 16. - Mózes, Botond

Módosított immunsejtekkel az álcázott HIV-vírus ellen

A génmódosított immunsejtek akkor is felismerhetik az AIDS vírusát, ha álcázza magát - közölték amerikai kutatók a brit Nature tudományos magazinban.
2008. november 10. hétfő 21:15 - Hírextra
Makákókkal végzett kísérletekben az ölősejteknek is nevezett T-sejteknek sikerült felismerniük a megfertőzött sejteket, és lassították a vírus terjedését. A kutatás során genetikailag módosított náthavírussal juttatták célba a vakcinát. Ezután az emberi immunhiányt okozó vírus (HIV) majomváltozatát (SIV) fecskendezték be nagy mennyiségben a főemlősöknek. A majmok szervezete azonban képes volt megfékezni a vírus sokszorozódását, és a fertőzés után 500 nappal is egészségesek maradtak az állatok.

A T-sejtekkel készülő vakcinák nem a megelőző védőoltások közé tartoznak, hanem terápiás jellegűek. Ez azt jelenti, hogy megtanítják az immunrendszer T-sejtjeit arra, hogyan induljanak a vírus felkutatására és elpusztítására. Ha az ölősejteknek sikerül elegendő vírust elpusztítaniuk, a fertőzés karbantartható annak ellenére, hogy a HIV sűrűn mutálódik.

Az AIDS 1981-es felbukkanása óta mintegy ötven vakcinával kísérleteztek már, ám eddig csupán kettő jutott túl az előírt három klinikai fázison kipróbálása során, majd ezek is kudarcot vallottak. Pillanatnyilag 30 körüli vakcina vár sorsára.

"Ellentmondásos ez a terület most" - mondta Daniel Barouch, a bostoni Beth Israel Deaconness Medical Center munkatársa, a kutatás vezetője arra utalva, hogy a V520 jelű, hasonló elven működő vakcinát 2007 szeptemberében vissza kellett vonnia gyártójának, az amerikai Merck gyógyszeróriásnak. A mostani kísérletekben azonban a kutatók másik nátha vírustörzset alkalmaztak szállítóként, mellyel jóval kevesebb ember találkozhatott élete folyamán. Reményeik szerint ezért nem járhat olyan káros következményekkel, mint a visszavont AIDS-vakcina.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását