2024. április 25. - Márk

Együttműködés ukrán egyetemmel

Oktatói és hallgatói csereprogramokra, illetve a fizikai kutatások területét érintő együttműködésre vonatkozó megállapodást kötött egymással a Debreceni Egyetem (DE) és az ukrajnai Cserkaszi Állami Egyetem.
2008. január 29. kedd 14:45 - Hírextra

Az aláírást követő sajtótájékoztatón mindkét professzor hangsúlyozta, hogy hosszan tartó kapcsolatot rögzítettek most formális megállapodásban is. A DE szilárdtest fizikai tanszéke és a Cserkaszi Állami Egyetem Andrij Guszak professzor vezette kutatócsoportja között ugyanis évek óta szoros a tudományos együttműködés.

Beke Dezső professzor, a debreceni tanszék vezetője ezzel összefüggésben hozzátette: az ukrán kutatók kiválóak a folyamatok elméleti modellezésében, míg Debrecenben rendkívül erős a kísérleti fizika, így jól kiegészítik egymás kutatásait.

A most kötött megállapodás egyik kézzelfogható eredménye az a közös pályázati munka, amelyet a nanoszerkezetek témakörében a közeljövőben nyújtanak be az Európai Unióhoz.

Annak kapcsán, hogy Debrecen arra pályázik, hogy az EU legnagyobb tudományos beruházása, az Európai Spallációs Neutronforrás helyszínévé váljon, az MTI érdeklődésére Pálinkás József elmondta: a magyar-ukrán egyetemi megállapodás is hozzájárulhat a későbbi sikerhez, a központ megépítésének lehetőségét biztosító nemzetközi konzorcium létrehozásához.

Az akadémikus tudomása szerint a magyar kormány az ukrán kormánnyal is folytat tárgyalásokat a beruházásról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását