2024. április 25. - Márk

Szent Márton és a gasztronómia

Szent Márton napja ma már bevonult a magyar gasztronómiába: ilyenkor magára adó étterem libából készült, egyre rafináltabb vagy éppen hagyományos, egyszerűbb magyaros ételeket kínál és nem feledkezik meg az újborról sem.
2008. november 8. szombat 15:16 - Hírextra
Ki ne ismerné azt a régi kedves mondást, hogy "aki Márton napján libát eszik, egész évben nem éhezik". A hagyomány eredetével azonban nincs mindenki tisztában. A legenda szerint Márton, egy római tribunus i.sz. 316-ben született fia a légió katonája lett és 18 éves volt, amikor palástját odaadta egy didergő koldusnak. Nem sokkal később Amiensben megkeresztelkedett, otthagyta a sereget és misszionárius lett, majd később püspökké választották. A régi krónikák úgy jegyezték fel, hogy Márton elbújt a nagy megtiszteltetés elől a libák között, de a nagy gágogás elárulta.

Amint arra az egyik budapesti étterem honlapja is megemlékezik, a Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Hogy akkor miként készítették a libás finomságokat, azt nem igazán lehet már felidézni. A mai kínálat azonban bizonyára gazdagabb, mint az akkori. A budapesti éttermek séfjei igyekeznek kreatívan, a mai igényeknek megfelelően felhasználni a liba finom húsát és minden más "alkatrészét".

Kapitány Gábor, az egyik belvárosi divatos étterem séfje saját maga füstöli a libamellet, amelyet konyakos libamájkrémmel tölt meg, friss szarvasgombával fűszerezi és kevert salátával kínálja. A konfitált (lassan, nem túl magas hőfokú zsírban párolt) kacsazúzának ugyancsak saláta a körete. A ludaskása - ahogyan a séf mondja nem szocreál változatban készül, azaz aprólékokkal - hanem libamellből és libamájjal. Ilyenkor nagyon népszerű a kacsa is, amelynek a combját burgonyás rétessel és párolt káposztából készült habbal teszi különlegessé.

Markus Marquardt, az egyik ötcsillagos szálloda séfje igazi magyaros Márton-napi libatort állított össze. A libatöpörtyűt, mint étvágyfalatkát törkölypálinka kíséri, ezután következik a klasszikus libakolbász és a hideg füstölt libamell - mint előételek- a libaleves maceszgombóccal, a sólet és a libasült. Mint Marquardt elmondta az MTI tudósítójának, a liba - az újborral kísérve - Magyarországhoz hasonlóan szintén főszereplője ilyenkor a németországi, svájci és osztrák éttermek, szállodák étlapjainak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását