2021. május 18. - Erik, Alexandra

Internetes zaklatás ellen indul hadba a BB

A gyerekeket interneten érő zaklatás és a káros vagy nem nekik való tartalmak kiszűrése érdekében Biztonságos Böngészésért (BB) néven szűrőprogramot fejlesztett ki egy civil tömörülés a Budapesti és az Országos Rendőr-főkapitányság támogatásával; az ingye
2008. november 8. szombat 18:33 - Hírextra
A programot magánemberek és iskolák is ingyen letölthetnek a www.biztonsagosbongeszes.org honlapról. A BB lényege, hogy a szülők beállíthatják azokat a szavakat, amelyek felbukkanása esetén például letiltja a csevegést a program. A BB szervezet szórólapon és interneten terjesztett ajánlást is készített a gyerekek és a szülők számára. Ebben egyebek mellett felhívják a gyerekek figyelmét arra, hogy a lehető legkevesebb adatot adják meg magukról, a szülőknek pedig azt javasolják, érdeklődjenek jobban, mit csinál a weben a gyerek.

Tóth Gábor elmondta: a rendőrség évek óta tart az iskolákban előadásokat arról, hogy milyen veszélyek leselkednek a fiatalokra. A gyerekek körében egyre népszerűbbé válik a világháló, amelyen bűncselekmények áldozatává is válhatnak. A világhálón, böngészés vagy csevegés közben teljesen védtelenek olyan dolgokkal szemben, amelyek az interneten keresztül érhetik őket. A rendőrség szerepe az, hogy a program népszerűsítésével, terjesztésével egyfajta ellenőrző eszközt nyújtson a szülőknek, tanároknak. A rendőrfőkapitány bízik abban, hogy a jövőben sok bűncselekményt meg tudnak a BB segítségével előzni.

Schiroky Vilmos szerint a szülők arra ugyan megtanítják a gyerekeket, hogy miként kezeljék, ha az utcán találkoznak egy rosszindulatú emberrel, az interneten zajló hasonló szituációk elkerülésére azonban nem. A megnyugtató megoldáshoz szükség van az oktatási és bűnmegelőzési szakemberek, a szoftverfejlesztők és a civil szervezetek összefogására. A gyerekekkel pedig meg kell értetniük a szülőknek, hogy a háttérben futó programrendszer nem ellene van, hanem éppen miatta - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását