2024. április 18. - Andrea, Ilma

Hordozható energia

A valaha készített egyik legkisebb napelemet mutatták be amerikai kutatók, melyről az is kiderült, hogy szerves anyaga szinte bármely felületre felvihető fedőrétegként.
2008. november 7. péntek 13:23 - Hírextra
Eddig 11 volt feszültséget sikerült előállítani a sorba kapcsolt napelemekkel, amelyek mérete egy rizsszem negyedét teszi ki - mondta Xiaimei Jiang, a Dél-floridai Egyetem munkatársa, a fejlesztés vezetője.

"Bármely napsugárzásnak kitett felületre rászórható: egyenruhára, autóra, házra" - tette hozzá Jiang. A miniatűr napelemek folyadékban vannak szétoszlatva, ezért kialakítható olyan "szórópisztoly", mellyel a felhordott anyag méretét és rétegvastagságát szabályozni lehet. A napelemekkel olyan kis méretű elektronikus készülékek üzemeltetését tervezik, mint például a mobiltelefon vagy különféle érzékelők.

A hagyományos napelemekben törékeny szilíciumréteg van, ezért a kutatók régóta keresik a rugalmasabban felhasználható anyagokat a nap energiájának hasznosítására. Az aprócska új cellát olyan szerves polimerből készítették, melynek elektromos tulajdonságai megegyeznek a szilíciuméval, ráadásul bármilyen formájú felületre felhorható.

Jiang és munkatársai a Journal of Renewable and Sustainable Energy című szaklapban közölték tanulmányukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását