2024. június 17. - Laura, Alida

Javuló környezetvédelmi helyzet

Számos ritka és sérülékeny madárfaj kapott új erőre Európában. A perui konzervációs törekvések eredményeképpen csökkentek az amazonasi esőerdőt érő károk, illetve visszatértek Wyomingba a feketelábú görények.
2007. augusztus 10. péntek 12:02 - Hírextra
Ezen három pozitív eredményt csütörtökön tették közzé a Science tudományos magazinban. A Paul F. Donald brit kutató által vezetett csapat szerint, az Európai Unió sérülékeny fajokat és azok élőhelyének védelmét célzó politikája úgy tűnik, működik.

A 15 tanulmányozott EU tagállamban jelentős egyedszám növekedést figyeltek meg a védett madarak körében 1990 és 2000 között, összehasonlítva az 1970-1990 időszakkal. A kutatók szerint, a védett madarak a listán nem szereplő fajokhoz képest is növelték egyedszámukat.

A különösen jól boldoguló fajok között megtalálható az apácalúd, a fehér gólya, a kanalasgém, a kis kócsag, a füles vöcsök és a rétisas. A valamikor veszélyeztetett feketelábú görény visszatért wyomingi otthonába. Az utolsó hét, ismert görényt 1987-ben fogták be és próbálkoztak az állatok fogságban történő szaporításával. 4800 fiatal egyedre tettek így szert, melyek nagy részét visszaengedték élőhelyükre.

Először ezen állatok is hullani kezdtek és valószínűnek tűnt a kihalás, amikor már csak öt egyed maradt, ám 2003-ra a természetes populáció már 52 egyedre nőtt, a kutatók becslései szerint az állatok jelenlegi száma több mint 200. Dél-Amerikában, a műholdas megfigyelések azt mutatják, hogy a perui őserdőben is csökken az erdőirtás mértéke.

A Carnegie Intézet kutatója, Paulo J. Oliveira vezette csoport jelentése szerint, míg az erdőirtás folytatódik, az főleg a fakitermelésre kijelölt területeken zajlik, nem a védett részeken.(hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását