2024. április 25. - Márk

Furcsa játékszokások jelezhetik az autizmust

A később autizmussal diagnosztizált gyerekek szokatlan módon viszonyultak játékaikhoz, jóval gyakrabban forgatták és pörgették azokat, mint társaik - írják amerikai kutatók az Autism című szakfolyóiratban.
2008. november 7. péntek 12:14 - Hírextra
A megállapítás segíthet a szülőknek és gyerekorvosoknak az autizmus minél korábbi felismerésében, ami a hatékonyabb fejlesztést tenné lehetővé. Sally Ozonoff, a Kaliforniai Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 66 olyan egyéves gyerekeket vizsgált, akiknél az átlagosnál nagyobb volt az autizmus valószínűsége, főként azért, mert autista testvérük van.

A későbbiek során végül kilenc gyerekről állapították meg, hogy autista. Közülük hét gyerek a korábbi megfigyelés során feltűnően sokat forgatta, pörgette játékait, gyakran néztek oldalpillantásokkal a szemük sarkából, illetve erősen meredtek olyan tárgyakra, mint az üvegpalackok.

A kutatók úgy vélik, minél több korai jelet gyűjtenek össze az autizmus kockázati tényezőjeként, annál hamarabb ismerhetik fel a szakemberek és a szülők. Ozonoff szerint a szülőknek mintegy harmada veszi észre gyereke egyéves kora előtt az autizmus jeleit. Általában hároméves korban diagnosztizálják a kommunikációs, viselkedési zavarokkal járó tünetegyüttest, amely súlyosabb esetben szellemi visszamaradottsággal is jár.

Az autizmus hátterében genetikai és igen korai, elképzelhetően születés előtti környezeti hatásokat tételeznek fel. A diagnosztikus kritériumoktól függően ezer gyerek közül négynél-hétnél állapítják meg világszerte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását