2020. december 2. - Melinda, Vivien

Példaértékű szabályozás születhet a kisebbségekről

A szerbiai nemzeti tanácsokról szóló törvény elfogadása visszaigazolná a délvidéki magyarság elmúlt két évtizedben megfogalmazott törekvéseit - nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke csütörtökön az MTI-nek. Kiss Péter, a Mi
2008. november 6. csütörtök 17:33 - Hírextra
Pásztor Istvánt, aki egyben a vajdasági magyar pártok szövetségének, a Magyar Koalíciónak is a vezetője, azt követően kereste meg az MTI, hogy csütörtökön fogadta őt a budapesti parlamentben Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

A törvény az év végén, vagy a jövő év elején készülhet el a politikai egyeztetések után. A tervezetről pénteken délután széles körű konzultációt tartanak Szabadkán a szerbiai magyar politikai és civil szervezetek, az egyházak és a magyar értelmiség képviselőinek részvételével - mondta Pásztor István.

A VMSZ elnöke - mint mondta - Kiss Pétert is tájékoztatta azokról az inzultusokról, amelyek az elmúlt időszakban érték a vajdasági magyarokat, s amelyekről szerdán Borisz Tadics elnökkel is beszélt. Pásztor István közlése szerint a szerb köztársasági elnök ígéretet tett az ügyekben folyó rendőrségi eljárás felgyorsítására és a felelősök felkutatására.

A Pásztor István és Kiss Péter találkozójáról kiadott csütörtöki közleményében a kormányszóvivői iroda kiemelte: a két politikus a vajdasági statútumnak nevezett tartományi alaptörvényről, valamint a Belgrád és a tartomány közötti hatáskörök megosztásáról szóló törvény megalkotásának folyamatáról is tárgyalt.

A megbeszélésen Kiss Péter kijelentette: ha a tervezetet a belgrádi parlament elfogadja, a térség számára modellértékű szabályozás születhet a kisebbségek jogairól, különösen a nemzeti tanácsok hatásköreit és azok állami finanszírozását tekintve - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását