2024. április 26. - Ervin

Remélem, a rendőri intézkedés oka nem a szurkolók magyarsága volt

Gyurcsány Ferenc szerint azért van szükség a Dunaszerdahelyen a hétvégén történtek kivizsgálására, mert nem világos, mi volt a magyar szurkolók bűne: elkövettek-e olyan rendbontást, amelyre ez volt a jogszerű és arányos rendőri válasz, vagy az volt az ok,
2008. november 3. hétfő 12:20 - Hírextra
A miniszterelnök hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott, jó lenne hinni, hogy nem a magyarságuk volt a szurkolók bűne. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a képeken nem látták nyomát olyan rendbontásnak, ami indokolta volna az ilyen brutális rendőri beavatkozást.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a kormány arra vár magyarázatot, miért volt szükség erre "a képeken brutálisnak tűnő, az arányosság és a szükségesség tekintetében sok kérdést felvető" rendőri beavatkozásra.

Szerinte a saját házunk táján is söpörni kell, mert az nincs rendben, hogy szlovák zászlót égetnek egy rendezvényen Magyarországon. Kiemelte: a magyarok is kikérnék maguknak, ha Pozsonyban égetnének magyar zászlót. A nemzetek szimbólumait gyalázni, megsérteni elfogadhatatlan, még akkor is, ha sérelem érte bármely polgárunkat - jelentette ki. Hozzátette: erre a sérelemre nem az a válasz, hogy megsértek egy másik nemzetet, helységnévtáblákat döntök ki, vagy festek át.
A miniszterelnök hangsúlyozta: nagyon nem szeretné, ha Magyarország és Szlovákia jelenkori történetét szélsőségesek és radikálisok írnák, mert azt nem a többség vagy a két ország érdekei szerint teszik, hanem önző, rövidlátó, számára kiismerhetetlen emberi és politikai megfontolás alapján.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarország túlnyomó többsége nem így akar élni Magyarországon, hanem felsőbbrendűség vagy kioktatás nélkül, megbecsüléssel, érdeklődéssel tekintve más népekre, és ugyanezt várja Magyarország tekintetében is más országoktól.

Elvárjuk, hogy mindenki értse: Közép-Európában különösen fontos, hogy még csak a gyanú árnyéka se vetődjön egyetlenegy állami intézkedésre, nincs-e mögötte nemzeti, nemzetiségi előítélet vagy negatív szándék - hangoztatta a miniszterelnök. Hozzáfűzte: el kell kerülni ezt az utat, mert nemzeti, társadalmi tragédiák kísérhetik, és szinte lehetetlen arról visszafordulni.

A szlovákiai Dunaszerdahelyen többen megsérültek és több tucat szurkolót előállított a rendőrség szombaton, miután botránysorozat kísérte a helyi labdarúgó csapat és a végül négy góllal győző pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzését. A meccsre mindkét csapat hívei és a rendfenntartó erők is "rákészültek". Internetes fórumokon már napokkal korábban elterjedt, hogy a pozsonyi ultrákat cseh és lengyel szurkolók "segítik" majd. Magyarországról több klub - így a Ferencváros - drukkerei, összesen mintegy ezren próbáltak eljutni Dunaszerdahelyre. A hatóságok több mint ezer rendőrt vezényeltek ki, akiket biztonsági őrök is segítettek, és készültségbe helyezték a vasúti rendőrséget is.

A sporteseményt követően spontán demonstrációkat tartottak a vámosszabadi határátkelőhelyen, Budapesten a Szlovák Nagykövetség előtt, illetve Békéscsabán, a Szlovák Főkonzulátusnál. Szombat este Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt szlovák zászlót égettek tüntetők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását