2024. május 4. - Mónika, Flórián

Erősebb a nikotinfüggőség, mint régen

Az amerikai dohányosok nikotinfüggősége ma erősebb, mint két évtizede, és a helyzet rosszabbodik - állapították meg kaliforniai szakértők. A jelenségért feltehetően a cigaretták magasabb nikotintartalma a felelős.
2008. november 3. hétfő 07:59 - Hírextra
A dohányzásról orvosi programok segítségével leszokni kívánók 73 százaléka "magas nikotinfüggőségű". Az 1980-as évek végén ez az arány még csak 55 százalék volt.

Észak-kaliforniai kutatók 600 cigarettázó állapotáról készítettek felmérést 1989 és 2006 között. A nikotinfüggőség általános szintje 2006-ban 73 százalék, míg 1994-ben 66 és 1989-ben 55 százalék volt - mondta el egy washingtoni szakkonferencián David Sachs, a kaliforniai Palo Alto tüdőbeteg-gondozó intézet kutatója.

Sachs szerint a nikotinfüggőségi tendencia romlására nincs egyértelmű ok. A helyzet súlyosbodására azonban magyarázatot adhat Massachusetts állam egészségügyi minisztériumának az a felmérése, amely szerint a gyártók mintegy 10 százalékkal fokozták a cigaretták nikotintartalmát 1998 és 2004 között.

Amerikában népszerűek a dohányzásról leszoktató orvosi programok, amelyek között olyan terápiák vannak, amikor a páciens nikotinéhségét tapaszokkal, nikotinos rágógumival, orrspray-vel vagy inhalálókészülékkel, esetleg az agyi dopaminszintet csökkentő antidepresszáns gyógyszerekkel igyekeznek fokozatosan mérsékelni.

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban a felnőttek 21 százaléka - a férfiak 24, a nők 18 százaléka -, vagyis mintegy 45 millió ember dohányzik. A nikotinfüggőség szintjét egy kérdőív segítségével állapítják meg az orvosok, a dohányosoknak például arról kell számot adniuk, hogy reggel felkelés után már fél órán belül kívánják-e a cigarettát, naponta hány szálat szívnak el, mennyire nehezen tartóztatják meg magukat azokon a helyeken, ahol tilos dohányozni, és rágyújtanak-e akkor is, amikor megbetegednek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását