2024. április 23. - Béla

A válság és a nulkeárisbaleset-elhárítás

A pénzügyi válság miatt szűkített költségvetéssel rendezik meg a jövő évre tervezett, első teljes körű nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot Magyarországon. Az ellenőrzést végző Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Dobson Tibor hét
2008. november 3. hétfő 15:16 - Hírextra
A bizottság még korábban határozott arról, hogy az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszerben közreműködő központi, ágazati, területi és helyi szervek számára országos szintű, teljes körű nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot kell rendezni. A 2009 májusára tervezett ONER-3-2009 gyakorlatot, amely a paksi atomerőmű feltételezett baleseti szituációjára épül, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) irányítja, az OKF ellenőrzi.

A KKB a katasztrófavédelem és az OAH főigazgatóját bízta meg a gyakorlatot előkészítő bizottság megalakításával.Dobson Tibor elmondta, hogy a legutóbb 2004-ben tartottak Magyarországon nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot, de a tervekkel ellentétben az nem volt teljes körű, csupán törzsvezetési feladatokat tartalmazott.

A szomszédos országok a nemzetközi elvárásoknak megfelelően kiemelt hangsúllyal kezelik a nukleáris biztonság kérdéskörét és ennek megfelelően 4-5 évenként átfogó gyakorlatokat hajtanak végre, nemzetközi megfigyelők meghívásával.

Magyarország első komplex gyakorlata, az ONER-3-2009 első napján a tervek szerint törzsvezetési gyakorlatot tartanak, amelyben minden megye védelmi bizottsága részt vesz. A második napon gyakorlati mozzanatokra, azaz a lakosság tájékoztatására, kimenekítésére és befogadására is sor kerül a feltételezett nukleáris baleset kapcsán. Ez a paksi atomerőmű körzetében lévő három megyét - Tolna, Bács-Kiskun, Fejér - megyét érinti.

A KKB október 28-i ülésén felkérte a Központi Előkészítő Bizottságot, hogy tekintettel a világot és az országot sújtó pénzügyi és hitelválságra, dolgozzon ki szűkített költségvetésű előterjesztést. Dobson Tibor tájékoztatása szerint az eredeti költségvetés 136 millió forint volt, míg a most tervezett mintegy 80 millió. A különbségből 25 millió forintot a kommunikációs kiadások csökkentésével takarítanának meg, a további összeget pedig a technikai feltételek és létszám csökkentése eredményezi. A kisebb költségvetés ellenére elvégzik a tervezett gyakorlati feladatokat.

A módosított tervezetet november 4-én, kedden Balatonföldváron, a Védelemi Igazgatási Konferencián mutatják be először, döntést a Kormányzati Koordinációs Bizottság hoz e hónap végéig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását