2024. május 3. - Tímea, Irma

Halottak napján vigyázzunk a tűzzel

A szeretteink emlékére gyújtott gyertyák, mécsesek veszélyesek lehetnek, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek szombaton.
2008. november 1. szombat 10:10 - Hírextra
Dobson Tibor emlékeztetett: mindenszentek és halottak napján nagyon sokan keresik fel a temetőket, majd hazatérve gyertyát gyújtanak, de sokan, bár nem mennek ki hozzátartozóik sírjához, lakásukban gyertyát, mécsest gyújtva emlékeznek rájuk. A felügyelet nélkül hagyott égő mécsesek vagy nagy lánggal égő gyertyák tüzet okozhatnak - figyelmeztetett a katasztrófavédelem szóvivője.

A gyertya eldőlhet és meggyújthatja a közelében lévő éghető anyagokat, például a papírt vagy lakástextíliát. Komoly tűz keletkezéséhez az is elegendő, ha a lakók csak pár percre távoznak a helyiségből.

Felidézte: évente mintegy 6.000-6.500 lakástüzet regisztrálnak. Tavaly összesen 133-an vesztették életüket és 582-en sérültek meg, a sérültekkel együtt összesen mintegy ezer embert azonban sikerült kimenteniük a tűzoltóknak a lángok közül.

Az idén eddig 3.800 lakástűz volt, ezekben 104-en vesztették életüket és 392-an sérültek meg - tette hozzá.

Mindenszentek a katolikus egyház ünnepe: november 1-jén azokról a szentekről emlékeznek meg, akiknek nincs külön emléknapjuk. A protestantizmus az elhunytakra emlékezik ezen a napon, amely 2000-től munkaszüneti nap Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását