2024. április 29. - Péter

Csendes lázadás - kiállítás expresszionizmusból

Tiha pobuna (Csendes lázadás) címmel 120 festmény, grafika, szobor látható a német expresszionizmus legnagyobb mestereitől három hónapon át, 2009. január végéig Zágrábban, a Klovicevi dvori nevű felsővárosi galériában.
2008. október 31. péntek 21:40 - Hírextra
A nem mindennapi anyagot két év alatt készítette elő a horvátországi kiállítóház. A 34 művész 120 alkotását 30 német és svájci galéria kölcsönözte Zágrábnak.

A XX. század első felének két meghatározó expresszionista művészcsoportjához tartozó képzőművészek munkáit láthatja a közönség. Az egyik a Die Brücke (A híd), amelyet 1905-ben alapított Drezdában négy építész, a másik pedig a Der Blaue Reiter (A kék lovas), amely 1911 végén alakult, s Vaszilij Kandinszkij nevéhez és Münchenhez köthető.

A Die Brücke csoportot Ernst Ludwig Kirschner, Erich Hecker, Karl Schmidt-Rottluff, Emil Nolde, Max Pechstein és Otto Mueller alkotásai képviselik Zágrábban.

A művészet náluk forradalmi eszközzé vált, telítve érzelmi gesztusokkal. Korai korszakukban utópikus világszemléletük nyomán fő témájuk az ősi, primitív akt és a természet ábrázolása volt. A híd elnevezés az emberek közötti hídra utalt, s egyik célja volt a modern francia és német művészeti törekvések közötti kapcsolat kialakítása.

A Der Blaue Reiter csoportot Zágrábban képviselő művészek között van Vaszilij Kandinszkij, felesége, Marianne von Werefkin, Paul Klee, Franz Marc, August Macke, Alekszej Javlenszkij és élettársa, Gabrielle Münter valamint Heinrich Campendonck.

A Der Blaue Reiter nevet egy kávéházi asztalnál találta ki Kandinszkij Franz Marc-kal közösen, mivel mindketten szerették a kék színt, Marc a lovakat Vaszilij pedig a lovasokat. A csoportra jellemző az intellektuális beállítottság, az arisztokratizmus, a téma absztrahálása, elvonatkoztatása.

A horvát főváros idei legrangosabb kulturális eseményén, a német expresszionisták tárlatán ott van Javlenszkij híre képe, a Kislány vörös masnival című is - olvasható a tportal.hr honlapon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását