2024. május 4. - Mónika, Flórián

A többségi nép és a kisebbségi kormány

Az embereknek csak 43 százaléka van tisztában azzal, hogy Magyarországon kisebbségi kormány működik - derül ki a Progresszív Intézet felkérésére készült felmérésből, amelynek összegzését pénteken juttatták el az MTI-hez.
2008. október 31. péntek 10:55 - Hírextra
Az intézet megbízásából október 1. és 9. között a Publicus Intézet készített reprezentatív felmérést 1196 ember személyes megkérdezésével.

Az MSZP-t a megkérdezettek 88 százaléka tudta kormánypártként besorolni. Az SZDSZ-ről többen gondolják azt, hogy kormányzópárt, mint azt, hogy ellenzéki. A megkérdezettek 35 százaléka még mindig koalíciós társnak tartja a liberális pártot, és csak 28 százalékuk tudja, hogy képviselői az ellenzéki padsorokban ülnek. A felmérés azt mutatta, hogy az MDF-et illetően sokkal egyértelműbb a kép: a pártot 59 százalék helyezi ellenzéki oldalra, és csak 10 százalék említette kormányzó pártként. A KDNP-t az MDF-éhez hasonló arányban gondolják ellenzékinek a megkérdezettek, ugyanakkor a megkérdezettek 17 százaléka szerint a Fidesz kormánypárt.

A megkérdezetteknek mindössze 43 százaléka volt tisztában azzal, hogy kisebbségi MSZP-kormány van ma Magyarországon, ennyien tudták a helyes választ arra a kérdésre, hogy mely párt(ok)ból áll a kormány. További 26 százalék szerint még mindig koalíciós kormánya van hazánknak, az MSZP és az SZDSZ részvételével.

A Fidesz és az MSZP együtt kormányoz a megkérdezettek 6 százaléka szerint, 14 százalékuk pedig egyéb pártkombinációkat (csak SZDSZ, csak MDF, csak KDNP, illetve az összes létező variáció) is bejelölt, 11 százalékuk nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

A Progresszív Intézet arra is kíváncsi volt, melyik politikussal söröznének, kávéznának szívesebben az emberek. Összességében elmondható, hogy a megkérdezetteket nem tölti el túlzott lelkesedés, hogy egy asztalhoz ülhessenek politikusokkal: mindössze 10 százalékuk vállalkozna egy ilyen beszélgetésre. Azok közül, akik belemennének egy ilyen játékba, Gyurcsány Ferenc végzett az első helyen, 66 százalékkal, őt követi Orbán Viktor 63 százalékkal. Tőlük jelentősen lemaradnak a kisebb parlamenti pártok elnökei: Dávid Ibolyával (MDF) 37 százalék, Fodor Gáborral (SZDSZ) pedig csak 15 százalék sörözne, kávézna.

A kutatást megrendelő Progresszív Intézet honlapján a politikai elemzői feladatokat is vállaló cég vezetői azt írják magukról, hogy a progresszív politika elkötelezettjei; céljuk, hogy részt vegyenek a magyar politika nyilvános értékelésében, felfrissítve a közgondolkodást és a politikai közéletet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását