2024. április 29. - Péter

Sajtótörténeti kuriózum

Marokkó sajtótörténetének legmagasabb összegű kártérítésére ítélték az észak-afrikai ország legnagyobb példányszámú újságját, az al-Maszá (Al Massae) című napilapot.
2008. október 31. péntek 10:59 - Hírextra
Egy rabati fellebbviteli bíróság megerősítette az első fokú bíróság ítéletét, amely szerint a lapnak és főszerkesztőjének, Rasíd Ninnynek összesen 6 millió dirham (mintegy 145 millió Ft.) kártérítést kell fizetnie négy államügyésznek. Ezenkívül az újságot mintegy 3 millió forint pénzbüntetésre is ítélték, valamint arra, hogy a verdiktet tegye közzé országosan.

Az al-Maszá 2007 novemberében beszámolt egy Marokkó északi részén, Kszar-el-Kbír városban rendezett homoszexuális összejövetelről, és azt állította, hogy az ünnepségen részt vett egy - a cikkben nem megnevezett - helyi államügyész is.

Négy államügyész ezt követően perelte be a lapot rágalmazás miatt. Az első fokú bíróság ítélete tiltakozáshullámot váltott ki a marokkói sajtóban.

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet a márciusi ítélet kihirdetése után megdöbbenésének adott hangot. Utalt arra, hogy a kártérítés-fizetési kötelezettség a lap fennmaradását veszélyezteti. Az al-Maszát mindössze két évvel ezelőtt alapították. Azóta napi mintegy 100 ezres példányszámával az ország legnagyobb napilapjává nőtte ki magát.

Az állítólagos melegesküvőről szóló tudósítást egyébként fundamentalista körök arra használták ki, hogy heves homoszexuális- és kormányellenes zavargásokat robbantsanak ki a városban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását