2024. május 23. - Dezső

Felmentette a bíróság a rendőrt

Bizonyítottság hiányában felmentett a Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett, nem jogerős ítéletében egy rendőrt, akit a két évvel ezelőtti fővárosi zavargások kapcsán súlyos testi sértéssel és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádoltak meg
2008. október 30. csütörtök 14:05 - Hírextra
A vád szerint a rebiszes rendőr 2006. október 23-án este Budapesten, a Blaha Lujza térnél, tömegoszlatás közben egy söröző előtt 2-3 méterről lőtt bele sörétes gumilövedékkel egy emberbe, aki súlyos sérüléseket szenvedett, testéből még hónapokkal később is operáltak ki gumisörétet.

Az ügyész csütörtöki vádbeszédében elmondta, hogy a két évvel ezelőtti események kapcsán ez az egyetlen olyan ügy, amelyben egyáltalán vádemelésig eljutott egy rendőr által gumilövedékkel okozott sérülés.

Megjegyezte: mint annyi más, hasonló esetben, a rendőrtanúk ezúttal sem láttak semmit, ezúttal sem hallottak semmit; ha elöl történt valami, mindannyian hátul voltak, vagy fordítva.
Perbeszédében az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést és lefokozást indítványozott, ugyanakkor a védő bizonyítottság hiányában felmentést kért.

A jelenleg is rendőrként szolgálatot teljesítő vádlott az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét. Azt mondta, csak azért ment oda a sörözőhöz, mert látta, hogy társai bántalmazták az onnan kiterelt civileket, és ő a bántalmazottak védelmére akart kelni. Egy korábbi tárgyaláson pedig kollégái nevében kért elnézést a sértettektől.

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa csütörtökön kihirdetett első fokú ítéletében felmentette a vádlottat, mert bár az egyértelműen megállapítható, hogy rendőr fegyveréből származó sérüléseket szenvedett el egy civil, nem áll a hatóságok rendelkezésére olyan közvetlen, objektív bizonyíték, ami a megvádolt rendőr bűnösségét kétséget kizáróan alátámasztaná. Azaz nem bizonyítható, hogy a vádbeli sérüléseket okozó lövést egyértelműen a vádlott adta volna le.

Az ügyész bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezett az első fokú ítélet ellen, amely így nem jogerős, a büntetőper másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását