2024. május 2. - Zsigmond

Nem zárták le az adóátrendezés kérdését

Az SZDSZ nem akarja az adócsökkentés ügyét levenni a napirendről, így a liberálisoknak, de az MDF-nek is lesznek javaslatai, a szocialisták pedig nyitottak miden jó kezdeményezésre - derült ki a pártok képviselőinek MTI-nek adott nyilatkozataiból szerdán.
2008. október 29. szerda 17:26 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a keddi ötpárti megbeszélésen kijelentette: a kormány már 2009-ben hajlandó csökkenteni a munkabérek terheit úgy, hogy ennek forrását az adórendszeren belüli átcsoportosítás adja, és ebben a parlamenti pártoknak kellene megállapodniuk.

Az SZDSZ nem akarja az adócsökkentést ügyét levenni a napirendről - nyilatkozta Horn Gábor liberális ügyvivő szerdán az MTI-nek. Hozzátette: pártjának több javaslata is van, erről egyeztetni kell a többi parlamenti erővel, és akár 2009-től is be lehetne ezeket vezetni.

Horn Gábor elmondta: a járulékcsökkentés "ellentételezéseként" felvetődött az áfaemelés lehetősége, de ezt az SZDSZ nem tartja jó megoldásnak. A liberális politikus szerint végig kellene gondolni az értékalapú ingatlanadó-rendszert, ám ennek bevezetése vélhetően hosszabb időt vesz igénybe.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta az MTI-nek, hogy pártjának lesznek javaslatai, szerintük az adórendszeren átcsoportosítással is lehet javítani.

Tállai András, a Fidesz szakpolitikusa az MTI kérdésére arról beszélt, hogy pártja valódi, tényleges adócsökkentést szorgalmaz, és nem támogatnak olyan adóátrendezést, amelynek során úgy csökkentenek adót, hogy közben más adónemet megemelnek.

Hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg is túladóztatás van, az Európai Unióhoz viszonyítva ezért versenyhátrányban is vagyunk, így semmilyen adónem emelését nem támogatják.

A kormányfő kedden ismertetett növekedési javaslataival, köztük az adóátrendezéssel megvalósítandó járulékcsökkentéssel kapcsolatban az MTI kérdésére Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, ez az ötlet csak az aktuális pillanat túlélését szolgálta Gyurcsány Ferenc számára. Mint mondta, nem hiszi el, ha a miniszterelnök adócsökkentésről beszél.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e olyasmit, hogy összefognak az MDF-fel, az SZDSZ-szel, amelyek szintén adócsökkentésről beszélnek, Navracsics Tibor azt mondta, volt már ötpárti az adótörvények ügyében, ha ott közös nevezőre jut a négy ellenzéki párt, akkor ez is lehet a végeredménye a dolognak, de a legutóbbi egyeztetésen nem úgy tűnt számára, hogy "öles léptékkel közelednének egymáshoz a pártok álláspontjai".

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese egy szerdai sajtótájékoztatón arra a felvetésre, hogy ha a miniszterelnök nem a konkrét pontokhoz, hanem a 375 milliárdos kiadáscsökkentéshez ragaszkodik, így ha valakinek van más ötlete, álljon azzal elő, azt válaszolta: a miniszterelnök szavai nem csupán az ellenzéki pártoknak szóltak, hanem a szocialista párt képviselőinek is.

Ha van az MSZP-frakcióban olyan javaslat, amely ezt a 375 milliárd forintot más módon biztosítja, akkor arra egészen biztosan nyitott lesz a kormány - fűzte hozzá. Megjegyezte ugyanakkor, hogy jelenleg nincs alternatív javaslatuk, mint ahogy máshol sincs.

A kormánypárti politikus szerint nehéz azt az érvelést elfogadni, hogy valahogy elő kell teremteni ezt az összeget, de nem lehet hozzányúlni semmihez sem, és pluszban adócsökkentést is végre kell hajtani, ahogy a Fidesz javasolja.

Mesterházy Attila elmondta: bárkinek bármilyen jó javaslata van, arra a kormány nyitott. Példaként hozta fel, hogy a szocialisták támogatták az SZDSZ költségvetési plafonra és a Fidesz költségvetési tanácsra vonatkozó javaslatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását