2024. május 3. - Tímea, Irma

Életfogytiglan tömegverekedés miatt

Életfogytig tartó fegyházra ítélte szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság a 2005 augusztusában Törökszentmiklóson két, haragban lévő család között kitört, halálos tömegverekedés elsőrendű vádlottját, ifj. Rácz Antalt, aki egy illegálisan tartott ké
2008. október 29. szerda 17:34 - Hírextra
A robbanás következtében egy ember meghalt, tizennégyen életveszélyes illetve súlyos sérüléseket szenvedtek, közülük öten maradandóan megsérültek. A felek a verekedés során kardokkal, egyéb vágó- és szúrószerszámokkal, botokkal, kiegyenesített kaszákkal, kapákkal, kövekkel estek egymásnak, és lőfegyvert is használtak.

A robbantót, a büntetlen előéletű 38 éves ifj. Rácz Antalt a bíróság több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete miatt mondta ki bűnösnek. Ismételten elrendelte előzetes letartóztatását, életfogytig tartó büntetéséből leghamarabb 30 év múlva szabadulhat.

Az ügyben további kilenc embert ítéltek el, ők valamennyien büntetett előéletűek. Csoportos garázdaság bűntette miatt hatan végrehajtandó, hárman pedig felfüggesztett szabadságvesztést kaptak. A hatodrendű vádlottat - aki többszörös visszaeső - a bíróság 5 évre Szolnok megye területéről is kitiltotta.

Pongrácz Zsolt bíró a per lezárása kapcsán elmondta: a vádlottak mindent elkövettek, hogy a bonyolult és szövevényes ügyben megnehezítsék a bíróság munkáját. Jellemző példaként említette, hogy egyedül csak a tizedrendű vádlott tett beismerő vallomást. Mint megjegyezte, a per elhúzódása miatt az elsőrendű vádlott - noha életfogytiglani fegyházzal sújtották - a bíróság tudomása szerint házi őrizetben van. Ez amiatt történhetett így, mert Rácz Antalt 2005 augusztusában helyezték előzetes letartóztatásba, ennek maximális időtartama három év, így idén augusztusban ki kellett engedni a börtönből, és lakhelyelhagyási tilalmat szabtak ki számára. Rácz az ítélethirdetésen nem jelent meg.

Az esetében kiszabott súlyos büntetési tételt a bíró azzal indokolta, hogy az utóbbi időben elszaporodtak azok az erőszakos cselekmények, amelyek során egyének és csoportok indulataiktól vezérelve, a törvényes utat mellőzve vesznek elégtételt vélt vagy valós sérelmeikért.
Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, három, kisebb büntetést kapott vádlott elfogadta. A többi védőjével együtt felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Debreceni Táblabíróságon folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását