2024. április 29. - Péter

Magyarul tartanak miséket Olaszországban

Szinte egész Olaszországot bejárja, berepüli Németh László pápai prelátus, a római Pápai Magyar Intézet rektora, hogy magyar nyelven mondjon misét az Olaszországban élő magyar katolikusoknak.
2008. október 29. szerda 18:36 - Hírextra
Németh László tíz éve vezeti a Pápai Magyar Intézetet, amely egy épületben van a Római Magyar Akadémiával. Felkérést kapott, hogy vállalja el az Olaszországban élő magyar katolikusok koordinációját - mondta el az MTI-nek.

Rendszeresen nyolc városba jár, egy segítője van, Ruppert József piarista pap, aki Firenzében tart rendszeresen magyar misét.

A legnépesebb magyar közösség Rómában él, mintegy 1200-an lehetnek. Németh László minden kedden reggel 8-kor a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában celebrál misét. Olaszországban 6-7 ezer magyar él, közülük mintegy 800-an járnak rendszeresen misére.

Minden hónap első vasárnapján, így most is Milánóba megy, majd november 8-án, szombaton Pármába várják, de tart misét Padovában, Bolognában, Torinóban, Cataniában és Palermóban is.
"Nehéz elutazni, de jó megérkezni, pozitívak ezek a találkozások, mert az emberek örülnek a magyar szónak" - jegyezte meg.

Németh László minden hónapban Új Üzenet címmel hírlevelet ír és küld híveinek, akik ebből értesülnek a magyar misék helyszínéről, de van a levélben könyv- és programajánló is.
Egy-egy hírlevél legvégén mosolyra is fakasztja olvasóit, mint például: "...És Isten megteremté a bort, hogy vigadjanak az emberek. És az emberek vigadtak, és Isten látta, hogy ez jó. Aztán az emberek egyre többet vigadtak, és egyre kevesebbet törődtek Istennel, és Isten látta, hogy ez nem jó. És ekkor Isten megteremté a másnapot..."

A magyar misék minden felekezet előtt nyitva állnak, mert azt tapasztalta, hogy a magyar beszéd mindenkinek fontos.

Németh László Budapesten, a XI. kerületben nőtt fel, Szécsényben volt káplán, majd három évig ösztöndíjas Rómában. Hazatérve 10 évig dolgozott Esztergomban az Érseki Hivatalban. 10 éve rektora a Pápai Magyar Intézetnek, amelynek hat ösztöndíjas lakója van. Megbízatása határozatlan időre szól - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását