2024. május 9. - Gergely

Fidesz: kétmillióan sínylik majd meg a megszorításokat

A Fidesz szerint közel kétmillió ember lehet a kárvallottja a kormány által tervezett megszorító csomagnak, amelyről kiderült, hogy nem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követelésére, hanem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya saját elhatározására veze
2008. október 29. szerda 12:18 - Hírextra
Navracsics Tibor szerint a keddi ötpárti megbeszélésen nem tudták meg, milyen feltételekkel fogja a kormány aláírni a valutalappal kötendő szerződést, az viszont kiderült, hogy a kormány egy "komoly megszorító csomagot" fog életben léptetni, de nem az IMF követelésére, hanem "jószántából, saját ötletéből".

"Ami most történik, az Gyurcsány Ferenc és a kormány saját elhatározásából született megszorító csomag" - jelentette ki Navracsics Tibor, aki ennek alátámasztására Gyurcsány Ferencnek a keddi ötpárti megbeszélésen tett kijelentését idézte, ami arról szólt, hogy az intézkedések a magyar kormány javaslatai, nem az IMF diktálta őket.

A fideszes politikus szerint a tervezett intézkedéseknek kárvallottja lesz 1 millió nyugdíjas, aki elesik a 13. havi nyugdíjtól, valamint 700 ezer orvos, tanár ápoló és szociális munkás, közel 100 ezer vasutas, postás, útfenntartó és a villamos energia szektorban dolgozó, aki nem kapja meg a 13. havi bérét és befagyasztják a fizetését. Ez régen nem látott nehéz helyzetbe hozza a családokat és Magyarországot

Szerinte ez a körülbelül kétmillió ember különösen veszélyeztetett helyzetben lesz, mert 2009 már a harmadik olyan év lesz, amikor csökken bér és nyugdíjak reálértéke.

Arra a kérdésre, hogy ha a Fidesz szerint nincs szükség a költségcsökkentésre, akkor miből lenne meg az egyensúly vagy tartalék a következő évekre, Navracsics Tibor azt mondta: elindíthatná a gazdasági növekedést, és az ebből következő többletbevételek feleslegessé tennék a megszorításokat, ha a Magyarországra érkező uniós forrásokból a jelenlegi 3 százalék helyett 30 százalékos arányban részesülnének a kis- és közepes vállalkozások.

Kérdésre válaszolva a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor jelezte: vannak olyan kormányzati javaslatok, amelyekkel egyetértenek, így például a bútor-, az autó- és a telefonbeszerzések leállításával. Hozzátette: azzal is egyetértenek, hogy az országgyűlési képviselők illetménye se emelkedjen.

Navracsics Tibor az IMF-megállapodásról azt mondta: nem túl hízelgő Magyarországra nézve, hogy olyan államokkal került egy kategóriába, mint Fehéroroszország, Ukrajna, Izland és Pakisztán. Hangsúlyozta: tíz évvel ezelőtt a kormányzati siker volt, hogy Magyarország kitört a fejlődő országok közül, amelyek folyton a valutalap segélyére voltak szorulva, most azonban ismét oda jutottunk, ahol 10 évvel ezelőtt voltunk.

"Európa a terhek csökkentése és a gazdasági növekedés élénkítése irányába halad, mi az elszegényedés, a megszorítások és továbbra is a gazdasági recesszió irányába haladunk. Ezt tudják a szocialisták, ezt tették az elmúlt hat évben is, csak ennyit várhatunk tőlük, ez azonban nem vezet ki minket a válságból" - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

A kormányfő kedden ismertetett növekedési javaslataival, így az adóátrendezéssel megvalósítandó járulékcsökkentéssel kapcsolatban az MTI kérdésére Navracsics Tibor azt mondta: szerinte ez az ötlet csak az aktuális pillanat túlélését szolgálta Gyurcsány Ferenc számára. Mint mondta, nem hiszi el, ha a miniszterelnök adócsökkentésről beszél.

Arra a kérdésre, hogy milyen konkrét adócsökkentések szerepelnének a Fidesz kétszer ötmilliárd eurós növekedési programjában, amelyről Orbán Viktor pártelnök beszélt, Navracsics Tibor azt mondta: remélik, hogy ezt minél előbb kormányzati pozícióból tudják megismertetni az emberekkel. Mint mondta, az eddigi két év parlamenti tapasztalatai azt jelzik, hogy felesleges benyújtani az Országgyűlésnek ezeket a javaslatokat, mert a szocialisták úgysem veszik napirendre.

Arra a felvetésre, hogy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója utalt arra, hogy az euró azonnali bevezetése segítséget jelenthetne Magyarországnak, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: furcsa megoldás volna, mert ugyan Montenegróhoz hasonlóan bevezethetjük az eurót, de ettől még nem élvezzük az euróövezet nyújtotta intézményi védettséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását