2024. május 13. - Szervác, Imola

Magyar a legjobb fiatal színész

Anger Zsolt, A nyomozó című magyar film főszereplője kapta a legjobb fiatal színésznek járó Yves Montand-díjat a kijevi nemzetközi filmfesztiválon. A Molodist elnevezésű seregszemle vasárnapi záróünnepségén a színész személyesen vette át az elismerést 
2008. október 26. vasárnap 22:55 - Hírextra
A legjelentősebb ukrán filmünnepen, amelyet idén 38. alkalommal rendeztek meg, Gigor Attila első rendezése 12 vetélytárssal kelt versenyre. A fődíjat, az Arany Szarvast megosztva kapta Hana Makhmalbaf fiatal iráni rendező Buddha Collapsed Out of Shame című filmje és az orosz Bakur Bakuradze Shultes című alkotása - mondta el Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa.

Hozzátette: versenyen kívül, az Orient Express elnevezésű válogatásban mutatták be a kijevi közönségnek Mundruczó Kornél Delta című alkotását, a hattagú nemzetközi zsűri munkájában pedig Fésős András filmrendező-forgatókönyvíró vett részt.

A nyomozónak, Gigor Attila fekete humorral átitatott filmjének főhőse Malkáv Tibor boncmester, akinek haldokló édesanyját leszámítva nincs kapcsolata az élőkkel. A zárkózott férfi, hogy pénzt szerezzen anyja svédországi műtétjére, vállalja, megöl egy idegent. Másnap azonban kiderül: az áldozat valójában Malkáv Tibor féltestvére volt. A boncmester nyomozásba kezd, ki lehetett a megbízó. A bűnügy felderítése közben a férfi megismeri családja múltját és önmagát is.

A nyomozó a 39. Magyar Filmszemle egyik legnagyobb meglepetéseként a seregszemlén összesen öt díjat kapott. Gigor Attila alkotása a legjobbnak ítélt közönségfilmként elnyerte a Moziverzum díjat. Az Országos Diákzsűri Zöld Holló díjasa is A nyomozó lett, s ugyancsak övé lett a legjobb forgatókönyvért járó elismerés is. A film címszerepét játszó Anger Zsolt kapta a legjobb férfi alakítás díját és A nyomozó vágói munkájáért jutalmazták Arany Olló-díjjal Kovács Zoltánt.

A filmet azóta több nemzetközi fesztiválon is bemutatták, legutóbb egy hete a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon a filmkritikusokat tömörítő szövetség, a FIPRESCI díját nyerte el Gigor Attila első rendezése. Az alkotás korábban szerepelt többek között a montreáli és reykjavíki seregszemlén, valamint a berlini Fantasy Filmfesten. A Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon a versenyfilmek között külön elismerést kapott, elnyerte a Filmtársaságok Nemzetközi Szövetségének (FICC) különdíját és a Don Quijote-díjat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását