2024. április 18. - Andrea, Ilma

Maffiavád

Az orosz oligarcha, Oleg Gyeripaszka kapcsolatban állt egy már meghalt orosz maffiafőnökkel - állítja a brit Legfelsőbb Bíróság. Peter Mandelson brit gazdasági miniszter, korábbi uniós biztos a nyáron az oligarcha jachtján vendégeskedett, ami most kelleme
2008. október 26. vasárnap 18:43 - Hírextra
Azzal gyanúsították meg Oleg Gyeripaszkát, a leggazdagabb orosz oligarchát, hogy kapcsolatban állt Oroszország egyik leghatalmasabb bűnszervezetének vezetőjével. Az üzletember 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a Magyarországon is aktív Strabag építőipari vállalatban.

A brit Legfelsőbb Bíróság határozata azokat a feltételezett társadalmi és üzleti kapcsolatokat részletezi, amelyeket Gyeripaszka tartott fenn Anton Malevszkijjel, az Iszmailova bűnszervezet fejével, akinek bátyja, Andrej 10 százalékos részesedéssel bírt Gyeripaszka vállalataiban. A maffiavezér 2001-ben halt meg egy ejtőernyős balesetben.

Oleg Gyeripaszkától már visszavonták mind a brit, mind az amerikai vízumát. A döntés azután született meg, hogy több amerikai bíróság is törvénytelenségeket vélt felfedezni az oligarcha ügyeiben. Gyeripaszka tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy Anton Malevszkij zsarolta őt, és súlyos következményei lettek volna, ha nem fogadja el az "ajánlatot".

A brit Legfelsőbb Bíróság azért foglalkozik az üggyel, mert Oleg Gyeripaszka volt üzlettársa, Michael Cherney kétmilliárd fontra pereli az oligarchát. A briteknek azért is érdekes az ügy, mert Peter Mandelson gazdasági miniszter, az Európai Unió nemrég visszahívott kereskedelmi biztosa Gyeripaszka jachtján tűnt föl ezen a nyáron, Korfu partjainál.

Kérdés, Mandelson tárgyalt-e az orosz üzletember ügyleteiről brit köztisztviselőkkel. A moszkvai brit nagykövetséggel folytatott tárgyalásain azonban egyetértés született abban, hogy az oligarchát be kell vonni a brit üzleti életbe.

Mandelson szóvivője két hete azt nyilatkozta Brüsszelben, hogy a biztost csak egy italra hívták meg a jachtra. Amikor kiderült, hogy egész éjjel ott maradt, nem volt hajlandó semmit hozzáfűzni az ügyhöz. A szóvivő hozzátette: Mandelson és Gyeripaszka között sosem került szóba az EU.

A brüsszeli hivatalnokok kitartanak amellett, hogy Mandelson kereskedelmi biztosi tevékenysége és Gyeripaszkával való találkozása nem zárja ki egymást, és nem indítanak nyomozást a brit politikust ellen. Akármilyen uniós döntés vált is Gyeripaszka javára - teszik hozzá -, az nem Mandelson közbenjárására született meg.

Egy hónappal ezelőtt Mandelson azt javasolta, hogy az EU bilaterális szerződésekkel tegye lehetővé a nyersanyagok szabad kereskedelmét, ami jól jött volna Gyeripaszka alumíniumbirodalmának.

Peter Mandelson miniszterként tagja a Nemzeti Gazdasági Tanácsnak, így ha szóba kerülnek a Skót Királyi Bank kötelezettségei, latba vetheti befolyását az orosz üzletember javára. A gazdasági válságot alaposan megszenvedő Oleg Gyeripaszka épp most próbál 4,5 milliárd dolláros kölcsön felvenni nyugati pénzintézetektől, köztük a Skót Királyi Banktól is.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását