2024. május 6. - Ivett, Frida

Szakszerűek és törvényesek voltak a rendőri intézkedések tegnap

Indokoltak, arányosak, szakszerűek és törvényesek voltak a rendőri intézkedések az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójával kapcsolatos eseményeken - közölte az országos és a budapesti rendőrfőkapitány pénteken, a fővárosban tartott sajtótájékoz
2008. október 24. péntek 11:35 - Hírextra
Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy a Nyugati téri felüljáró alatt csütörtök este ellenőrzés alá vont, bombákat rejtő autó őrizetbe vett tulajdonosa egy 33 éves, radikális csoportokhoz köthető budapesti férfi.

A nála tartott házkutatás során előkerültek a kocsijában talált tárgyakhoz hasonlóak, valamint a bombák elkészítéséhez szolgáló rajzok. T. K. ellen robbanóanyaggal való visszaélés miatt a Nemzeti Nyomozóiroda folytat eljárást. Emellett vizsgálják terrorfenyegetés előkészületnek tényállása megvalósulását - közölte Bencze József.

Kiss Imre, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának parancsnoka elmondta, hogy az őrizetbe vett férfi gépkocsijában talált kilenc csőbomba kisebb kézigránátnak megfelelő hatást tudott volna kifejteni, ha működésbe lépnek. Az autóban fellelt további három, csőbombával kombinált távirányítású gyújtóbomba tíz méteres körben fejtette volna ki hatását.

A rádiótávirányítással - akár több tíz méterről - indítható kettős hatású szerkezet részben repesz, részben, hő- és lánghatás okozására lett volna képes. A benzinjellegű gyújtófolyadék műanyagkannákba volt töltve. A kocsiban találtak egy, a bombák sorozatindítására képes szerkezetet is - fűzte hozzá.

Kiss Imre elmondta, hogy a bombákat és az elektromos szerkezeteket szabványos, kereskedelmi forgalomban kapható eszközökből állították a össze. A csőbombák töltete, az elsődleges vizsgálat szerint, pirotechnikai eszközökből kinyert pirotechnikai keverék volt.

Tóth Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya arról számolt be, hogy a rendőrség október 23-án összesen harmincnégy embert állított elő, tízet bűncselekmény elkövetése, huszonnégyet jogszabálysértés miatt. Az előállítások okai között szerepelt: lopás, kábítószerrel, illetve lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés, hivatalos személy elleni erőszak, tiltott önkényuralmi jelkép viselése, garázdaság, közveszélyokozás előkészülete és visszaélés gyülekezési joggal.
A vezérőrnagy elmondta, az V. kerületi Markó utcában, egy nagyobb létszámú vonuló csoport igazoltatása után, több tucat benzines palackot, valamint ütő-, vágó- és szúróeszközöket találtak a helyszínen.

Tóth Gábor közlése szerint a fővárosban október 22-én és 23-án 3.150 rendőr teljesített szolgálatot. Bencze József elmondta, hogy országosan 6.200 rendőr biztosította a rendezvényeket, s különösebb rendbontás nem történt. Az eseményeken - október 22-én 267, 23-án 611 rendezvényen - való rendőri jelenlét mintegy 310 millió forintjába került a rendőrségnek - tette hozzá.

Újságírói kérdésre Tóth Gábor elmondta, hogy a rendőrség marad az október 23-án használt új módszere mellett - a helyszíneket kordonokkal zárták körbe, a rendezvényekre csak fokozott rendőri ellenőrzés, a ruházat átvizsgálása után lehetett belépni -, mert szeretnék elkerülni a tömegoszlatásokat.

A rendőri vezetők megköszönték a sajtónak a korrekt tájékoztatást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását