2024. május 3. - Tímea, Irma

190 millió éve már volt vegetáriánus dinoszaurusz

Egy nagyjából 190 millió évvel ezelőtt élt apró dinoszaurusz fiatal példányának koponyája megmutatja, hogy mikor vált el a növényevő őshüllők ága a ragadozó dinóktól - jelentették be brit és amerikai kutatók.
2008. október 24. péntek 18:24 - Hírextra
A Heterodontosaurus - amely nevét is vegyes fogazatáról kapta - állkapcsában hegyes, éles, a kutyáéra emlékeztető fogak szolgálnak tépésre és harapásra, míg hátsó örlőfogai simák. Vagyis a kis állat félúton van a növényevők és a ragadozók között.

"Ez a koponya azt bizonyítja, hogy az állat éppen az átalakulás közepén járt" - magyarázta Laura Porro, a Chicagói Egyetem munkatársa, aki a londoni Természettudományi Múzeum tudósaival együtt a Journal of Vertebrate Paleontology című folyóirat hasábjain írta le a Heterodontosaurust.

Porro a koponyára véletlenül akadt a fokvárosi Iziko Dél-afrikai Múzeum őslénytárának egyik fiókjában, amikor a növényevő madármedencéjűek (Ornithischia) rendjéhez tartozó, a korai jura idején Afrika déli részén élő faj táplálkozási szokásait vizsgálta. A kövületet még a hatvanas években találták, de sosem azonosították.

A paleontológus szerint a tudósok korábban úgy gondolták, hogy a hosszú szemfogak ivari kétalakúságot mutatnak (azaz csak az egyik nemben találhatók meg, hasonlóan a szarvasbikák agancsához), de a jelenleg talált fiatal állat koponyája azt mutatja, hogy vélhetően mindkét nem viselt ilyen tépőfogakat.

"Ezek a fogak egyáltalán nem emlékeztetnek egy növényevő fogaira. Sokkal inkább úgy néznek ki, mint egy kardfogú tigris szemfogai" - mondta Porro egy telefoninterjúban.

A Földön nagyjából 230 milló éve jelentek meg a dinoszauruszok, amelyek korai képviselői mind ragadozó életmódot folytattak. A heterodontoszaurusz korában ugyan léteztek már más növényevő fajok is, de a madármedencéjűek rendje rendkívül fontos, hiszen később rendkívül gazdag faji változatosságot mutatott.

Ebbe a rendbe tartoznak például a maiaszauruszok, a triceratopsz és az olyan gigászok, mint az ankyloszaurusz. E rendnek egyik legkorábbi faja a heterodontoszaurusz, amely nagyjából egy mai pulyka méretére nőtt (nagyjából egy méter hosszú, 2,5 kg tömegű volt). A fiatal állat ennél jóval kisebb: nagyjából 40-45 cm hosszú és 20 deka lehetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását