2024. május 14. - Bonifác

Sólyom egyetemi tanárokkal koszorúzott

Sólyom László köztársasági elnök egyetemi tanárok társaságában megkoszorúzta a fővárosi Piarista közben található, az 1956-os Egyetemi Forradalmi Diákbizottság megalakulásának tiszteletére elhelyezett emléktáblát csütörtök reggel.
2008. október 23. csütörtök 09:11 - Hírextra
Az államfő után Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Pomogáts Béla egyetemi tanár helyezett el koszorút az emléktáblánál.

Az V. kerületben, az ELTE Bölcsészettudományi Karának egykori épületénél elhelyezett emléktáblát 2007. október 30-án avatták fel. A vörösmárvány táblát, amelyen az szerepel, hogy "E ház előtt indult 1956. október 23-án délután a pesti egyetemisták forradalomhoz vezető tüntetése, itt működött a forradalmi napokban az Egyetemi Forradalmi Diákbizottság és itt szerkesztették lapját az
Egyetemi Ifjúságot" a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Egységes Szövetsége (MEFESZ) állíttatta.

Az emléktábla avatásakor Pozsár István, az Egyetemi Forradalmi Diákbizottság egykori elnöke elmondta, hogy a diákbizottság tagjai a forradalom alatt napilapot szerveztek, röpcédulákat szórtak, részt vettek az élelmiszerosztásban, a forradalom leverése után pedig ismeretterjesztő anyagokat terjesztettek, amiért többen börtönbe is kerültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását