2024. május 4. - Mónika, Flórián

Posztumusz díszpolgári cím Angyal Istvánnak

A közelgő nemzeti ünnep alkalmából posztumusz díszpolgári címet adományozott Angyal Istvánnak, a falu szülöttjének Magyarbánhegyes képviselő-testülete szerdán.
2008. október 22. szerda 16:28 - Hírextra
A mintegy 2.500 lelket számláló Békés megyei község ezzel a gesztussal ismerte el a Tűzoltó utcai felkelők parancsnokának 1956-os tevékenységét. A kitüntetést Hajnal Zoltán, Angyal István unokaöccse vette át.

Laduver Ferenc, a község polgármestere az ünnepi közgyűlésen az 1958-ban kivégzett Angyal István életútját felidézve elmondta: a későbbi parancsnok 16 éves koráig élt a faluban, négy polgári osztályt végzett, ám tanulmányait zsidó származása miatt nem folytathatta. A fiatalembert, valamint édesanyját és nővérét a nácik Auschwitzba deportálták, rokonai a táborban haltak meg. Nővérét, szökési kísérlete miatt az egész tábor szeme láttára akasztották fel.

Angyal István a második világháború után nem tért vissza szülőfalujába, leérettségizett, majd felvételt nyert a bölcsészkarra, ám egy Lukács-vita miatt 1949-ben eltávolították onnan. A későbbi forradalmár ugyanis egy felszólalásában szolidaritást vállalt a megtámadott filozófussal. Előbb Dunapentelén, majd a fővárosban vállalt munkát, miközben fokozatosan kiábrándult a rendszerből. A forradalom idején a Tűzoltó utcai felkelők parancsnoka lett, ők tartottak ki egészen november 8-áig az orosz tankokkal szemben.

Később, már tüdőbetegen Angyal István a Péterfy Sándor utcai kórházba került, ott tartóztatták le november 16-án. Két évig tartották fogságban, s előbb első fokon, majd másodfokon is halálra ítélték. Nem kért kegyelmet rabtartóitól - mondta Laduver Ferenc.Angyal Istvánt 1958. december 1-jén a budapesti gyűjtőfogházban felakasztották.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását