2024. május 18. - Erik, Alexandra

Öreg-tavi nagy halászat

Magyarországon egyedülálló, máshol nem látható látványhalászattal várja az érdeklődőket szombaton és vasárnap reggel az "Öreg-tavi nagy halászat" nevű rendezvény Tatán.
2008. október 22. szerda 09:16 - Hírextra
A két négyzetkilométernyi Öreg-tavat húzóhálós kerítéssel halásszák le, majd látványos halválogatás és vásár következik, utána 20 halfőző bajnok lát munkához, akik az ország minden tájának halételeit készítik el a látogatóknak.

Az ételekhez illő borokat és réteseket kínálnak a részvevőknek, akik a tópartra kitelepült holland sajtárus kínálatából is válogathatnak. A halas fesztivált kulturális és szórakoztató programok színesítik. A programokat az Öreg-tavon, a vár és az Eszterházy-kastély környékén rendezik.

A Tatai Mezőgazdasági Zrt. a lehalászáson száz mázsánál több halra számít. Tíz mázsát általában a helyszínen elfogyaszt a látogatók serege és ugyanennyit meg is vásárol a Várárokban lévő halpiacon.
Az Öreg-tavat - amely a történelmi Magyarország első mesterséges halásztava - Eszterházy József országbíró alakíttatta ki az 1700-as évek közepén. A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el.

A Tatai Mezőgazdasági Zrt. 780 hektáros tógazdasága 27 tóból áll, melyekben a Magyarországon őshonos és telepített halfajok mindegyikét tenyésztik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását