2024. április 29. - Péter

Nagyot zuhan az orosz gazdaság

Az orosz gazdaság idei visszaesése várhatóan felülmúlja a legborúlátóbb előrejelzéseket is, és éves szinten elérheti a 8,5 százalékot - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz államfő.
2009. október 11. vasárnap 17:30 - HírExtra
Beismerte, hogy a gazdasági válság sokkal súlyosabb hatással volt az orosz gazdaságra, mint azt a szakértők jósolták, de a legrosszabbat sikerült elkerülni. Medvegyev Kirill Klejmjonovval, az orosz központi televízió tájékoztató műsorainak igazgatójával folytatott beszélgetését vasárnap este közvetíti az adó, de vasárnap délelőtt már közreadott belőle részleteket. Medvegyev úgy vélte, égetően szükséges az orosz gazdaság korszerűsítése, s 10-15 év alatt meg is valósítható.

Kérdésre kifejtette: a modernizálás előrehaladásáról akkor lehet majd beszélni, ha az állami bevételek jelentős része, legalább 30-40 százaléka nem az energiahordozók exportjából származik majd. Rámutatott, hogy a gazdaság mellett a szociális és politikai életet is fejleszteni, korszerűsíteni kell.

Hangsúlyozta: a költségvetés idei és jövő évre tervezett hiánya nem drámai, de 2011-re újra mentesnek kell lennie a hiánytól.

Az inflációról szólva elmondta, hogy az a válság előtt igen magas volt, s noha harcoltak ellene, nem sikerült eléggé visszaszorítani. Mostanra viszont az infláció lelassult - ami természetesen részben összefügg a pénz mennyiségének és a termelésnek a csökkenésével is. Úgy vélte, az inflációt 5-7 százalékra kell csökkenteni.

Súlyos problémának és a vezető szervek előtt álló kihívásnak minősítette a munkanélküliséget. Ez a júliusi 8,3 százalékról augusztusban 7,8 százalékra esett vissza, első sorban a munkaerő-igény szezonális növekedésének köszönhetően. Az orosz Statisztikai Hivatal szerint a munkanélküliek száma mintegy 6 millió.

Az elnök helyesnek minősítette a válság kezdetén a bankszektornak nyújtott közvetlen állami támogatást, s úgy vélte, az akkor megingó bankrendszer ennek köszönhetően nem omlott össze, s mostanra már magához tért. Ugyancsak helyeslően nyilatkozott a rubel meggyengüléséről, amelyet szükséges lépésnek nevezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását