2024. április 16. - Csongor

Magyarul is megjelent az sms-regény

Tíz szereplő egymásra válaszolgató sms-eiből épül fel a finn Hannu Luntiala izgalmakban bővelkedő regénye, amely Az utolsó üzenetek címmel már magyarul is olvasható; a modern kommunikációs formában íródott mű az első sms-regények egyike - mondta a kötet s
2008. október 22. szerda 17:26 - Hírextra
Kocsis András Sándor úgy vélte: végletesen felgyorsult világunkat mi sem jellemzi jobban, mint a rövid, gyakran ábrákkal színesített telefonos üzenet, ami sajátos módját képezi az információk átadásának és az érzelmek kifejezésének.

Az utolsó üzenetek az első magyarul megjelent sms-regény - hangsúlyozta a kötetet megjelentető kiadó vezetője.A szerző, Hannu Luntiala szerint a közvéleményt megosztó műve igen sok figyelmet követel az olvasótól, hisz a rövid, célratörő üzenetek hézagjait saját fantáziájával kell kitöltenie. "Az sms-kommunikáció olyan, mint kinézni egy ablakon: a tájnak csak egy apró, keretbe foglalt részletét látjuk" - tette hozzá az író, aki a finn népesség-nyilvántartó központ igazgatója is egyben.

Az utolsó üzenetek a modern finn kultúra és kreativitás egyik legremekebb példája - vélekedett Anneli Temmes, a Finnagora - Finn Kulturális, Tudományos és Gazdasági Központ Igazgatója.

A regény középpontjában Teemu, egy számítástechnikai cégnél vezető beosztásban dolgozó férfi áll, aki egyik napról a másikra otthagyja állását és hosszú, látszólag céltalan utazgatásba kezd. A titokzatos, egyre több bonyodalomba kerülő férfi szeretteivel kizárólag sms-ben tartja a kapcsolatot - ezekre az üzenetváltásokra épül az emberi sorsokat és konfliktusokat korunk nyelvén bemutató mű.

Hannu Luntiala 1952-ben született Helsinkiben. 2006-ban debütált Hommes című novellagyűjteményével, ami a férfiak világának sötét oldalairól szól. Az utolsó üzenetek című, 2007-es regénye világszerte hatalmas sikert aratott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását