2024. április 27. - Zita

Fajgyűlölet miatt szerb szurkolókat ítéltek el

Faji gyűlölet szítása miatt összesen öt év börtönbüntetésre ítéltek öt szerb futballszurkolót, mert bőrszíne miatt brutálisan összeverték kedvenc klubjuk egyik afrikai játékosát.
2008. október 22. szerda 14:15 - Hírextra
A Ghánából a közép-szerbiai Cacakra érkezett, a Borca nevű klubban még csak a próbaidejét töltő 20 éves Solomon Opokut ez év márciusában támadták meg, amikor hazafelé tartott egy edzésről. "Mit keresel itt, suvickosképű?" "Állj meg, suvickosképű, hadd kalapáljunk el!" "Halj meg, fekete!" - kiabálták neki a nála egy-két évvel idősebb Borca-szurkolók, majd nekiestek, s rúgták, ütötték.

A futballistának sikerült kiszabadulni a gyűrűből, elfutott, s egy közeli sportpályán talált menedéket, ahol egy amerikaifutballt játszó helyi csapat tartott éppen edzést. Rendőrségi kihallgatása, a látleletek felvétele után azonnal elhagyta Szerbiát, s írásban küldte el a bíróságnak tanúvallomását.
A bántalmazóit elítélő bíróság még tárgyal egy másik ügyet. Annak a Cacan nevű, ugyancsak a cacaki futballcsapat Zimbabwéből érkezett játékosa a sértettje. Őt is a Borca szurkolói verték meg, bőrszíne miatt.

A szerb futballpályákon és környékükön mindennapossá vált az erőszakos szurkolói tombolás. Az Afrikából érkezett vendégjátékosok megverése is lassan szokásnak tekinthető: tavaly az egyik vezető belgrádi klub, a Crvena zvezda lelkes hívei estek neki egy mérkőzés után klubjuk fekete csatárának, s verték meg úgy, hogy kórházba kellett szállítani. Pedig a meccsen még gólt is rúgott.

A szerb bíróságok igyekeznek gátat vetni az erőszak terjedésének. Pár hete a Crvena zvezda egyik szurkolóját ítélték tízéves börtönbüntetésre, mert egy mérkőzés utáni rendbontás közben a szurkolók által nagy előszeretettel használt, 1000 fokon égő fáklyát nyomott egy rendőr arcába, majd az inge alá dugta, hogy nagyobb legyen a hatás.

Az ítélet hatalmas felháborodást váltott ki a fanatikus drukkerek körében. Belgrádban ma rengeteg helyen látni a rendőrt megtámadó Milosnak "igazságot" követelő falfestéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását