2024. május 19. - Ivó, Milán

Sólyom szerint megakadt a Vásárhelyi-terv

Sólyom László köztársasági elnök kedden a Tarpai-szőlőhegyen arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vásárhelyi-terv megvalósítása elakadt.Egészen 2004-ig úgy látszott, hogy a Vásárhelyi-terv végre olyan komplex terv lesz, amely egyesíti a vízgazdálkodást, a t
2008. október 21. kedd 15:30 - Hírextra
Egészen 2004-ig úgy látszott, hogy a Vásárhelyi-terv végre olyan komplex terv lesz, amely egyesíti a vízgazdálkodást, a tájgazdálkodást és a környezetvédelmet - mondta a beregi térségbe látogató államfő.

Hozzátette: 2004 óta "szemléletbeli visszakozás" történt. A vízügy tervei továbbra is megvannak, de a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a környezetvédelmi tárca azokat nem hajtja végre, "és úgy néz ki, hogy középszinten teljesen elakadt minden" - mondta Sólyom László.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) sajtóirodája az államfő kijelentéseire reagálva az MTI-vel azt közölte: folyik a Vásárhelyi-terv megvalósítása.

A tárca tájékoztatása szerint novemberre elkészül az első árapasztó tározó, a cigándi, majd a tiszaroffi. A 2013-ig megépülő hat tározó segítségével a Tisza teljes hazai hosszán átlagosan mintegy 50-60 centiméteres árvízszint-csökkentést lehet elérni, ezzel jelentősen nő a Tisza mentén élő mintegy másfél millió ember árvízi biztonsága.

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2007 és 2013 között 150 milliárd forint áll rendelkezésre árvízvédelmi fejlesztésekre, ebből 110 milliárd jut a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésére. A zöldtárca az elkövetkező években így négyszer annyit költhet a program megvalósítására, mint az elmúlt öt évben - közölte a KvVM.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását