2024. április 26. - Ervin

Nevet is és chipet is kaptak az újszülött leopárdkölykök

Nevet, azonosító chipet és féreghajtót kaptak a perzsa leopárd kölykök, a Fővárosi Állat- és Növénykert egyhónapos lakói.A beavatkozás közben a két állat nemét is megállapították: az egyik lány, a másik fiú. A gondozók a Csiú és Csenge nevet adták nekik.
2008. október 21. kedd 15:13 - Hírextra
A két kölyök szeptember 26-án született és anyjuk neveli őket. A beavatkozáshoz csak néhány percre választották el tőle. A látogatóknak még egy hónapot kell várniuk arra, hogy láthassák a kis perzsa leopárdokat és anyjukat, egyelőre csak apjuk, Nadír tartózkodik a kifutóban.

A kicsik egészségesek, nagyjából hasonló oltásokat kapnak betegségek ellen, mint a házimacskák. Kezelésük, ahogy a leopárdok nőnek, egyre nehezebbé válik, elképzelhető, hogy felnőtt korukban csak altatólövedék beadása után tudják megvizsgálni őket - mondta az MTI-nek Sós Endre, az állatkert állategészségügyi és természetvédelmi osztályának vezetője.

A perzsa leopárd a leopárdok - más néven párducok - legnagyobbra növő alfaja. Nemcsak a tulajdonképpeni Perzsiában, azaz a mai Iránban, hanem Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb mint kétezer egyedre becsülik. A világ állatkertjeiben összesen száz perzsa leopárd él.

Budapesten 2003 óta láthatja a közönség ezt a ritka nagymacskát. A 11 éves, franciaországi születésű Nadír, illetve a 9 éves, cseh származású Csezi frigyéből eddig három alomban összesen hat kölyök született.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását