2024. április 19. - Emma

Drogmegelőző kiállítás

Elsősorban a 14 évnél idősebb, nem rendszeres drogfogyasztó, de veszélyeztetett fiataloknak és a velük foglalkozó felnőtteknek, szülőknek, pedagógusoknak, szakembereknek, valamint a probléma iránt érdeklődőknek szól a Köztes átmenetek - a drogról című i
2008. október 20. hétfő 16:58 - Hírextra
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottsága és az Aga-pé Osztozó Szeretet Alapítvány által támogatott, témájában és eszközeiben rendhagyó kiállítás szervezői az elsődleges megelőzés legfontosabb színterének, a család szerepének hangsúlyozását tűzték ki egyik fontos célul. A megnyitó több előadója is hangsúlyozta, a családi diszfunkció, a szeretet hiánya vezet el a droghoz, a gyerek ezt a hiányt próbálja kábítószerrel pótolni. A gyermekotthonok nevelői - bármennyire igyekeznek is - nem tudják pótolni a szülői szeretet hiányát, ezért az itt élő gyerekek fokozottan ki vannak téve a veszélynek.

Hay Éva, a kiállítást létrehozó Köztes Átmenetek Kht. ügyvezetője megnyitójában elmondta, a kiállítás még 2000-ben a Magyar Természettudományi Múzeumban született meg az összes minisztérium és a főváros támogatásával. Azóta több mint 60 városban - határokon innen és túl - mutatták be. Bebizonyosodott, hogy kitüntetett szerepe van a drogprevenciós programok között, jól közvetíti a problémát a megcélzott csoportok számára.

A kiállítás hat teremből áll, 150 négyzetméteren. Az érdeklődőket a Kht. nyolc, a drogprevencióban és a terápiában dolgozó szakembere kíséri el. A kiállítótér didaktikus keretet biztosít a drogprobléma bemutatásához: a tárlatvezetők interaktív párbeszédben aktualizálják, illetve különböző mélységekben tárják fel a problémát, alkalmazkodva a látogató korához, érdeklődéséhez, érintettségéhez, intellektusához.

A tárlatvezetés másfél-két óra hosszat tart, ez idő alatt átélhetővé válik a "drogkarrier". A fő cél az, hogy a szerek kipróbálása minél később, vagy lehetőleg egyáltalán ne történjék meg, s hogy felhívják a szülők, pedagógusok figyelmét arra, hol avatkozhatnak be a folyamatba, illetve bemutassák, hogyan lehet a szenvedélybetegséghez eljutni, mit jelent szenvedélybetegnek lenni, és mik a tünetei ennek.

Portörő Péter főosztályvezető-helyettes, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Nemzeti Kábítószerügyi és Koordinációs Osztály képviseletében arról beszélt, hogy bár a kábítószer-fogyasztás növekedése lassult az elmúlt néhány évben, a megelőző programok lényeges hatással vannak a szerhasználatra. Arra kell törekedni, hogy a védő tényezők túlsúlyban legyenek a kockázati tényezőkkel szemben. Ezért döntő fontosságúak a megelőző, figyelemfelhívó akciók, mint amilyen a Köztes átmenetek - a drogról című kiállítás is.

A vándorkiállítás november 14-ig díjtalanul tekinthető meg az Aga Gyermekotthonban, keddtől szombatig 10-18 óra között, 10-15 fős homogén (azonos korú vagy azonos szakmai érdeklődésű) csoportokban, előzetes bejelentkezés alapján. A gyermekotthon címe: 1186 Budapest, Tövishát u. 2/A, telefon: 06-1-297-1850, 1857, e-mail: titkarsag@agaotthon.hu.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását