2024. május 16. - Mózes, Botond

Fantasztikus programok a Nyelvek Európai Napján

Egész napos programmal, koncertekkel, szakmai beszélgetésekkel, valamint az eszperantó nyelvet népszerűsítő előadással várja a látogatókat az Országos Idegennyelvű Könyvtár szeptember 26-án, a Nyelvek Európai Napján.
2007. szeptember 6. csütörtök 09:03 - Hírextra
Az Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta ünnepelt napon a délelőtt az eszmecserék jegyében zajlik az Európai tudás - európai könyvtár című szakmai konferencián.

Ezt követően nyílik meg Csabonyi Klára festőművész kiállítása az Alkotó könyvtáros program keretében. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársaként dolgozó művész pasztelltárlatával a könyvtárosi életpályát kívánják vonzóvá tenni a látogatók számára - olvasható a szervezők tájékoztatásában.

Az eszperantó nyelv könnyű tanulhatóságát, a többi nyelv elsajátítását segítő, "hídnyelv" szerepét mutatják be eszperantisták. Az egyórás előadáson a résztvevők bepillantást nyerhetnek az eszperantó nyelvtanba és elsajátíthatnak egy-két alapkifejezést.

A könyvtár hagyománya szerint a nyelvek Európai Napján újabb hazai nemzetiség mutatkozik be: a német nemzetiség kultúráját dalokkal, lírai összeállítással és a Buda-környéki németség öröksége című kiállítással hozzák közelebb a közönséghez.

Az idén százéves Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével együttműködve a könyvtár idén is teret ad a siket és nagyothalló fiatalok jelnyelvi tolmácsolásban előadott művészi produkciójának.

Délután hirdetik ki annak a műfordítói pályázatnak az eredményét, amelyet az OIK a Nyelvek Európai Napja és az Orosz Nyelv Éve alkalmából hirdetett meg. A fiatal, önálló kötettel nem rendelkező fordítók számára kiírt versengésre 41 pályamű érkezett.

A könyvtár raktárának rejtett kincseit az intézmény dolgozóinak vezetésével tekinthetik meg az olvasók, akiket Mender Ibolya főigazgató kötetlen beszélgetésre is invitál hivatali szobájába a délutáni órákban Majdnem ötórai tea címmel.

Az esti órákban a zene veszi át a főszerepet: hat órától az Arpa d'Or hattagú férfikórus reneszánsz és barokk dalokból álló koncertje hallható, nyolc órától pedig a Palya Bea Quintet zenél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását