2024. május 9. - Gergely

Az MSZP iroda és a kézigránát

Kibiztosított, éles gránátot dobtak be az MSZP újpesti irodájának udvarába feltehetőleg még vasárnap este; a hétfő reggel megtalált kézigránátot a tűzszerészek helyben hatástalanították és szétszerelték.
2008. október 20. hétfő 21:52 - Hírextra
Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke elhatárolódásra szólította fel a pártokat, Hiller István, az MSZP alelnöke pedig elítélt minden hasonló, erőszakos cselekményt. Trippon Norbert helyi pártelnök, a kerület alpolgármestere gyors felderítésre kérte a rendőrséget.

A IV. kerületi, Nádor utcai iroda környékét ötven méter sugarú körben kiürítették, kutyákkal vizsgálták át az iroda udvarát. A gránátot a tűzszerészek hatástalanították, szétszerelték és elszállították; délre helyreállt a forgalom.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfő este azt közölte: az elsődleges vizsgálatok alapján a talált eszköz egy NF típusú, védő hatású kézigránát, amelyet házilagosan átalakítottak, eltávolították belőle az eredeti töltetet. A tűzszerészek szerint az átalakított gránátnak maximum 5 méteres lett volna a repeszhatása, ha felrobban.

A gránátnak átalakítás nélkül körülbelül 30 méteres lett volna a repeszhatása, ezért döntött úgy a tűzszerészek helyszíni parancsnoka, hogy körülbelül 50 méter sugarú körben szükséges a terület kiürítése - áll a közleményben.

Trippon Norbert helyi pártelnök az MTI-t arról tájékoztatta: egyik munkatársuk előző este az udvaron talált egy "primitív hangú", fenyegető levelet, amelyben az állt, hogy minden kommunistát felrobbantanak a forradalom évfordulója alkalmából.

Az újpesti MSZP-elnök elmondta: nem ez volt az első eset, hogy az irodát megtámadták, a legutóbb például macskaköveket dobtak be az épületbe.Az MTI-hez hétfő délután eljuttatott közleményében Trippon Norbert arra kérte a rendőrséget, hogy a lehető legrövidebb időn belül, minden rendelkezésre álló eszközzel derítse ki, kik állhatnak a támadás hátterében. Az újpestieket arra biztatta: minden, a támadással összefüggésbe hozható információval segítsék a rendőrség munkáját.

Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke közleményében kiemelte, hogy minden eddiginél durvább támadás érte az MSZP egyik irodáját."Ez a támadás már nem idétlen és rosszízű tréfa, hanem konkrét, életveszélyes fenyegetés. Nem az elkövetőkön múlott, hanem a vak szerencsén, hogy nem sérült meg és nem halt meg senki" - tette hozzá.

Burány Sándor szerint "tűrhetetlen, hogy idáig merészkedtek a szélsőséges csoportok", ezért arra kérte a politikai pártokat, a civil szervezeteket és azok vezetőit, hogy határolódjanak el az ilyen cselekedetektől.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter, az MSZP alelnöke a kormányszóvivői tájékoztatón minden hasonló erőszakos cselekményt elítélt. Mint mondta, a magyar pártok összefogására és együttes cselekvésre van szükség, fel kell emelniük a szavukat, mert az erőszak minden ilyen megnyilvánulása a demokrácia elleni bűntett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását