2024. május 19. - Ivó, Milán

Ellentmondóan értékelik a nagy pártok a nemzeti csúcsot

Ellentmondóan értékelik a nagy pártok a nemzeti csúcsot egy nap elteltével; a vasárnap elhangzottak szerint Orbán Viktor előrehozott választást, új kormányt, új miniszterelnököt sürget, mert más nem segíthet a válságba jutott országon, a szocialista polit
2008. október 19. vasárnap 21:35 - Hírextra
A Fidesz elnöke a Nemzeti Fórum III. budapesti országos gyűlésén arról beszélt, hogy csak a gyors változás segít a jelenlegi válság megoldásában, legyen az akár előre hozott választás, egy másik kormány felállítása vagy egy új miniszterelnök jelölése.

Orbán Viktor úgy vélte, a szombati nemzeti csúcson mindenről szó volt, ami ahhoz kell, hogy a jelenleg hatalmon lévők átmentsék pozíciójukat, ám semmiről nem volt szó, ami az embereket igazán érintette volna.

Közölte: az a szó, hogy nép vagy népi, szombaton hiányzott. Úgy vélte, ha valaha szükség volt Magyarországon népi politikára, akkor a következő években, évtizedekben szükség lesz, mert ebből a válságból az országot nem az elit fogja kihúzni.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szerint a Nemzeti Fórum valódi nemzeti értékeket képvisel, míg a nemzeti csúcs csak "adminisztratív módon" fogta át az egész nemzetet, amit az is jelez, hogy a meghívottak közül hiányoztak a nemzet fontos szereplői. Gyurcsány Ferenc elfelejtette meghívni a határon túli magyarokat, a kisebbségeket és az egyházak képviselőit is.

A Fidesz szerint a hét vége azt bizonyította, amit már ezt megelőzően is mondtak, azaz a kisebbségi kormány egy gigantikus megszorító csomag bevezetésére készül.

A szocialisták újra azokkal akarják megfizettetni a válságkezelés és saját alkalmatlanságuk árát, akik egyáltalán nem tehetnek a kialakult helyzetről. A kormány a nyugdíjasoktól és a családoktól azt a pénz akarja elvenni, ami a törvény szerint jár nekik - olvasható a Fidesz parlamenti frakciójának MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az MSZP szerint Orbán Viktoron és a Fideszen kívül mindenki az együttműködést keresi, a vállalkozóktól a szakszervezeteken és a pénzügyi szakértőkön át, a többi ellenzéki pártig és a kormányig.

"Orbán Viktor most a tegnapi kudarcát próbálja leplezni kommunikációs fogásokkal. Tudjuk, hogy Orbán Viktor is vívódik, hiszen kétszer is sikerült átlépnie saját árnyékát: eljött a nemzeti csúcsra, Brüsszelben pedig támogatta Gyurcsány Ferenc javaslatait. Magyarországnak is az a jó, ha Orbán Viktor felül tud kerekedni saját magán, és belátja: ha veszélyben vannak a magyar emberek és a magyar vállalatok, akkor nem az acsarkodással kell foglalkozni, nem pártcsatákat kell vívni,
hanem együtt kell működni, és mindenkinek tennie kell a dolgát a haza érdekében" - tartalmazza az MSZP szóvivőjének MTI-hez eljuttatott közleménye.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke a testület ülésén sikeresnek minősítette a nemzeti csúcsot, mely megerősítette Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt abban, hogy tegye tovább a dolgát, és a felelős erőkkel együttműködve, dolgozzon a válságból való kilábalásért.

Sikeres volt a szombati nemzeti csúcs abban az értelemben, hogy egy asztalhoz lehetett ültetni az érintetteket, hogy párbeszédet lehetett kialakítani - közölte a politikus, aki szerint a résztvevők többsége a felelősségre voksolt és nem a népszerűségre.

Simon Gábor szerint a szociális partnerek, a munkaadók és a munkavállalók felelősségteljesebben viselkedtek, mint egyes ellenzéki pártok és közjogi méltóságok, megértették, mi a jelentősége a közös gondolkodásnak.

"Minden nemzet életében vannak olyan pillanatok, amikor az ország jövője érdekében félre kell tenni a pártpolitikát, az összefogásra kell koncentrálni" - fogalmazott a választmányi elnök, aki szerint ez volt a kiindulópontja Gyurcsány Ferenc kezdeményezésének.

Simon Gábor elmondta, az a feladat, hogy a közjogi kereteken belül is megteremtődjön a párbeszéd.

Szűcs Erika szociális miniszter sajtótájékoztatóján az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a nemzeti csúcson megfogalmazódott javaslatok közül melyiket tartják továbbvihetőnek, azt mondta: erről még nem egyeztettek, de Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban kijelentette, hogy minden elképzelésre nyitottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2008. október 20. 05:23
A Nemzeti Csúcsra szükség volt,bármennyire is savanyú a szőlő a Fidesznek.Nem felejtettük el Orbán dumáját a Kéri-klubban,ő sokkal nagyobb megszoritásokat tervez,aminek a szociális ellátás látná kárát.Azért károg,mert még nincs kezében a hatalom,kiül az arcára a mániákus hatalomvágy,ilyen tipusú személyiségre sem lenne szabad újra az ország sorsát bizni.Lecsillapithatná a negativ érzelmeket,ha Gyurcsány is rövidesen távozna és helyét Glatz Ferenc venné át.Ő egy nemzetközileg elismert egyéniség,aki a politizáláshoz is többet ért,mint Orbán és Gyurcsány együttvéve!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását