2024. április 28. - Valéria

MSZP-MDF megállapodás

Az MSZP és az MDF közös módosító javaslatcsomagot nyújtott be az SZDSZ költségvetési kiadási plafontörvényéhez: a két frakció a liberális előterjesztéstől eltérő megoldást javasol a kiadási plafon megállapítására és az adórefom-alapra. A módosító indítván
2008. október 17. péntek 11:58 - Hírextra
Az MSZP és az MDF pénteken nyújtott be közös módosító javaslatcsomagot az SZDSZ költségvetési kiadási plafontörvényéhez: a két frakció a módosító indítványban azt is kezdeményezi, hogy egyszerre hozzák létre a Fidesz által javasolt költségvetési tanácsot és a közpénzügyi törvénycsomagban szereplő költségvetési hivatalt.

A költségvetési hivatal autonóm államigazgatási, központi költségvetési szervként működne. A hivatal működésének költségeit jövőre a költségvetés általános tartalékának terhére kellene biztosítani, ami 1,2 milliárd forint lenne.

A hivatal feladatkörébe tartozna többek között a makrogazdasági előrejelzések, a költségvetési adatokra vonatkozóan technikai kivetítés, a költségvetési tervezéssel, előrejelzéssel és hatásvizsgálattal kapcsolatos módszertani ajánlások megfogalmazása.

A szervezet ezek mellett megbecsülné, hogy az Országgyűlés által tárgyalt törvényjavaslatoknak és módosító indítványoknak milyen költségvetési hatása vannak.A hivatal elnökét hatéves időtartamra az Országgyűlés elnökének javaslatára a köztársasági elnök nevezné ki, és a hivatal működését az első elnök kinevezésével kezdené meg. A szervezet első embere a miniszteri illetmény 150 százalékának megfelelő fizetést vehetne fel.

Ezzel szemben a fideszes javaslatra létrehozandó költségvetési tanács három tagja tisztségét díjazás nélkül látná el, a testület működéséhez szükséges technikai feltételeket az Országgyűlés Hivatala biztosítaná.

Az MSZP-MDF javaslat szerint a költségvetési tanács egy-egy tagját a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a miniszterelnök jelölné, és ennek alapján az Országgyűlés három évre választaná meg őket.

Ezzel szemben a Fidesz eredeti javaslatában - amelyet még 2006 májusában nyújtottak be - az szerepel, hogy a költségvetési tanács elnöke a Magyar Nemzeti Bank elnöke, tagja az Állami Számvevőszék elnöke, valamint egy, a köztársasági elnök által felkért kiemelkedő tudású elméleti közgazdász.

A Fidesz nagyobb hatáskört adott volna a testületnek, hiszen a javaslatban előírta, hogy az Országgyűlésben csak olyan költségvetési törvényjavaslat tárgyalása kezdhető meg, amelyet a költségvetési tanács hitelesnek, valósnak nyilvánított és végrehajthatóságát is reálisnak tartja.
A közös MSZP-MDF javaslat szerint viszont a költségvetési tanács csak véleményezné a kormány költségvetési politikájának irányait, és erről javaslatot is tehetne az Országgyűlésnek.
A két szervezet közötti együttműködésről a javaslat azt írja, hogy a költségvetési hivatal "segíti" a költségvetési tanács tevékenységét.

A Fidesz a költségvetési hivatalról még tavaly ősszel úgy nyilatkozott, hogy a kormány által javasolt formában nem támogatja, mert pazarlónak tartja a működését, és szerinte valójában nem vállal felelősséget a költségvetési gazdálkodásért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását