2024. május 3. - Tímea, Irma

Bárka fesztivál

Régi és új vendégekkel, nemzetközi és hazai produkciókkal, két helyszínen várja a színház szerelmeseit a III. Bárka Fesztivál november 4-től egy héten át Budapesten.
2008. október 17. péntek 16:52 - Hírextra
A Bárka Fesztivál egyik első számú célja az, hogy nyisson a külföldi művészek, produkciók, tehetségek felé, és egy fajta hidat képezzen Kelet és Nyugat között - mondta el a rendezvénysorozatot beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Seress Zoltán, a Bárka Színház igazgatója.

A harmadik alkalommal megrendezett színházi fesztivál az előadások, koncertek és kiállítások mellett találkozásoknak, beszélgetéseknek, egymás jobb megismerésének is teret ad - tette hozzá Bérczes László, a fesztivál egyik szervezője.

A Bárka Színház épülete mellett a Kesztyűgyár Közösségi Házban megrendezett programsorozat egyik legizgalmasabb előadásának Alvis Hermanis A csend hangjai avagy Simon és Garfunkel 1968-as rigai koncertje, mely soha nem történt meg... című produkciója ígérkezik. A Rigai Új Színház társulata a Bárka Fesztivál visszatérő vendégei közé tartozik. Az idei előadás a tavaly bemutatott Hosszú élethez hasonlóan lírai és csendes: a darab szereplői szavak nélkül idézik meg a hatvanas évek álmodozó hangulatát.

A Bárka Színház régi ismerősei közé tartozik Tim Caroll is, aki évekkel ezelőtt improvizatív Hamlet-előadásával aratott osztatlan sikert. Színházi kísérletét londoni színpadokon gondolta tovább - ez az újszerű produkció érkezik most Magyarországra: az előadáson az angol Factory és a Bárka társulatának tagjai először találkoznak a színpadon, ahol mindenféle előzetes próba nélkül játszanak majd együtt.

A szervezők elmondták: fogalmuk sincs mi fog kisülni a Hamlet-kísérlet "csak itt és csak most történő" előadásából, egyelőre az sem dőlt el, hogy ki milyen nyelven fog beszélni, illetve milyen szerepet fog játszani.

Andrej Mogucsij és szentpétervári társulata sokadszor jár Magyarországon, de Bolondok iskolája című darabjukkal először lépnek a Bárka "fedélzetére". Bérczes László reményét fejezte ki, hogy a következő évadban Mogucsij és Caroll rendezései egyaránt színesítik majd a színház repertoárját.

A nemzetközi meghívottak mellett a Bárka Fesztiválon több hazai művész, illetve társulat is képviselteti magát - a szervezők szerint a magyar előadók azt az irányt jelzik, amerre a színházi találkozó nyitni szeretne a jövőben: a műfajokat ötvöző, komplex színházi nyelv, illetve a fiatal közönséget újszerű darabokkal megszólító előadások felé.

Az előbbiek közé tartozik Nagy József táncos-koreográfus legfrissebb, a hagyományokhoz híven a fesztiválon debütáló előadása, a Sho-bo-gen-zo, az igazlátás ösvényei, valamint a zenét, táncot és prózát ötvöző Piaf Piaf című előadás a Bárka társulatának előadásában. A fiatalokat megszólító újszerű produkció lesz a Budapesti Színművészeti Egyetem hallgatóinak Fáj című előadása, valamint Ödön von Horváth Ismeretlen ifjúság című darabjának magyarországi bemutatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását