2024. április 29. - Péter

Aneszteziológiai napok Debrecenben

A kritikus állapotú betegek vesepótló kezelése, illetve az érsebészeti anesztézia a kiemelt témái a Debreceni Aneszteziológiai Napok idei programsorozatának, amely csütörtökön kezdődött meg Debrecenben - közölte Fülesdi Béla professzor, a Debreceni Egyete
2008. október 16. csütörtök 15:54 - Hírextra
Utalt arra, hogy Magyarországon rendkívül intenzíven növekszik a szív- és érrendszeri, illetve a vesebetegségben szenvedők száma. Az aneszteziológia fejlődésével pedig kitolódott az operálhatósági életkor, vagyis előtérbe került a magas rizikójú betegek műtéti érzéstelenítése.

Fülesdi Béla bejelentette: elkészült és már a nyomdában van a "Perioperatív betegellátás" című kézikönyv, amely Európában is egyedülálló módon a műtéti előkészítéssel és a műtét utáni utógondozással kapcsolatos intenzív terápia kérdéseit dolgozza fel.

A műtétek kimenetele ugyanis nagyban függ attól, milyen az aneszteziológiai előkészítés, illetve a beavatkozást követő 24-48 órában az intenzív utógondozás - indokolta a szakorvosképzésben és a szakorvosok továbbképzésében is hiánypótló munka elkészítését a professzor.

A hatodik alkalommal megrendezett Debreceni Aneszteziológiai Napok keretében gyakorlati bemutatóval egybekötött képzést tartottak a Magyar Anesztézia Szimulációs Központ (MASZK) munkatársai Debrecenben.

A műtétek során fellépő szövődmények több mint feléért ugyanis a légzésbiztosítás a felelős - mondta Tassonyi Edömér professzor, a MASZK vezetője.

Ezért fontos, hogy a szakorvosjelöltek bábukon gyakorolhassák a nehéz légút biztosításának fogásait - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a számítógép-vezérlésű babák használatával a hibás beavatkozások javíthatók, a jó módszerek pedig begyakorolhatók.

A gyors és hatékony légútbiztosítás fontos követelmény, a légutak feletti kontroll elvesztése ugyanis halált okoz - mutatott rá a professzor.

Az anesztéziai napokon - a hagyományoknak megfelelően - az idén is átadták a Pro Anaesthesia Debreceniensis díjat, amelyet ezúttal Félegyházi Árpád aneszteziológus főorvos kapott.

A 6. alkalommal megrendezett aneszteziológiai napok programsorozata szombaton fejeződik be Debrecenben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását