2024. április 27. - Zita

Ausztrália, Óceánia és Indonézia kincsei Szegeden

Ausztrália, Óceánia, valamint Indonézia természeti és kulturális értékeivel ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak a szegedi várban pénteken nyíló kiállításra - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense az MTI-t.
2008. október 15. szerda 11:30 - Hírextra
A Régi idők, távoli tájak II. - Ausztrália-Óceánia-Indonézia címet viselő tárlat, amelyet Varga András rendez, szemelvényszerűen bemutatja be e területek élővilágát, emléket állít azoknak a magyar utazó kutatóknak, akik ott munkálkodtak, és láttatja az őslakos törzsek, emberek életének egy-egy apró részletét is - mondta a muzeológus.

A csaknem négyszáz darabos kiállítási anyagban szerepelnek használati tárgyak, például különféle típusú és méretű bumerángok, melyeket Ausztrália őslakosai használtak vadászatra. A legérdekesebb darabok között említhető a szellemház-makett, amely eredetiben tulajdonképpen a "kaput" jelentette az Istenekhez, a szellemvilághoz. Az öt-hét méter széles és tizenöt méter magas építményben tárolták a kultikus szertartásokhoz szükséges eszközöket, a házba csak férfiak léphettek be, ők végezték ott a különböző beavatási, termékenységi szertartásokat - közölte a sajtóreferens.

A tárlaton bemutatnak kéregfestményeket, kőbaltát, kőkést, illetve különböző ütős, pengetős hangszereket, fonott kosarakat, tárolóedényeket. A kiállításon láthatók majd kauri kagylóval díszített maszkok és ékszerek is. A kauri kagylónak harminc-negyven fajtája is van, mintegy száz éve még fizetőeszközként használták. Az állatvilágból is "szemezget" a rendező: a várban kitömött kenguru, koala vagy éppen kacsacsőrű emlős is megtekinthető.

A sajtóreferens elmondta: a kiállítás része annak a sorozatnak, amelyet Varga András, a Móra múzeum kultúrantropológusa talált ki és kezdett el megvalósítani évekkel ezelőtt. Az első tárlat 2006-ban Dél-Amerikát - Peru, Bolívia és Brazília területét - mutatta be, a következő, várhatóan 2010-ben nyíló pedig Indiát "hozza majd el" Szegedre.

A mostani - 2009. március 1-ig látható - kiállítás anyaga a tatai Kuny Domokos Megyei Múzeumból, a Gödöllői Városi Múzeumból, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumból és a Néprajzi Múzeumból származik, de Robin Sidabutar, Indonézia magyarországi nagykövete is kölcsön adott egy húsz darabos textilkollekciót a múzeumnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását